УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
За мен е чест като Кмет на Община Етрополе да Ви поздравя по случай  Националния празник на Република България - Трети март. Ден на преклонение пред нашия героичен народ, който въпреки трагичната си съдба, изтерзан от мъки и безчинства, успява да обърне погледа на Великите сили към себе си и успява да се съхрани. Народ, който в мигове на върховни изпитания доказа силата на своя дух.
Трети  март е свещена и славна дата за всички нас. На този ден преди 142 години, след петвековно османско робство се ражда нова България. България, която възкръсва с надежда за нов живот.
Пътят до свободата започва от хайдушките пътеки, минава през тайните комитети на Левски, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, минава през българското опълчение, за да стигне до днешната свещена дата.
Изходът от войната не би бил в наша полза без изключителната саможертва и героизъм на руси, белоруси, финландци, украинци, загинали в Руско-турската освободителна война и отдали живота си в името на България. Те са нашата мярка за патриотизъм, себеотрицание и отдаденост!
Но от нашата почит днес на славната освободителна епопея зависи да запазим българското самосъзнание, чрез нея да отговорим на въпросите за миналото, да вдигнем гордо глави ние – потомците на велики българи!
Уважаеми дами и господа, нека бъдем достойни за славата, която ни завещаха нашите предци! Нека обаче не забравяме, че свободата и достойнството не са даденост. Те не се наследяват, не се вземат назаем. За тях всеки ден, всеки един от нас и всички заедно като общество трябва да воюваме, за да имаме самочувствието на един съвременен европейски народ.
Поклон пред светлата памет на героите!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ -
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ