Здравният министър обясни, че е отменил изискването заради липсата на консенсус в обществото


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че е отменил заповедта си за задължително носене на защитни маски на открити и закрити обществени места.


Като причина за това, той изтъкна липсата на пълно обществено съгласие.


Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед до постигане на консенсус в обществото. Вместо това държавата ще закупи 1 милион маски, които ще ги раздадем чрез МТСП и регионалните му служби на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят, обясни Ананиев.


Здравният министър уточни, че маските, които държавата ще закупи, ще са медицински с необходимия сертификат и по стандарт, които предпазват от Covid-19.


Той каза още, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството и се реализират в заповеди на министъра на здравеопазването, са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване разпространението на коронавируса в България.


"Не случайно ЕК силно подкрепи мерки, които приема българското правителство и държава. Особено подчертават, че те са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави. Същата подкрепа намерих и сред моите колеги на двата извънредни съвета на здравните министри в Брюксел", каза още здравният министър.


Ананиев обаче уточни, че силно препоръчва на хората да носят маските си ежедневно.