Обучението в електронна среда не е достъпно за абсолютно всички ученици. Причините, както обявиха и от Министерството на образованието, са, че някои от децата не могат да се включат заради липса на устройства и интернет връзка. Тези препятствия са непреодолими и за голяма част от учениците на ОУ „Васил Левски“ в село Новачене, показа наше запитване до ръководството на учебното заведение. 96 на сто от настоящите възпитаници на училището са от ромската общност. От 86 деца 28 са обхванати в дистанционното обучение, което стартира след въвеждане на извънредното положение в страната.  


„На децата им е изключително интересно. За наша голяма радост те имат подкрепата на своите родители. Учителите, от своя страна, не жалят силите си. Бях приятно изненадат, когато видях, че дистанционни занимания се провеждат и през почивните дни. Колегите са направили групи за бърза комуникация. Ние специално ползваме електронния дневник на платформата shkolo.bg“, обясни директорът на ОУ „Васил Левски“ – с. Новачене Здравко Спасов.


Учениците, които нямат възможност за дигитално обучение в домашна среда, също не са оставени да бездействат. Тук вече на помощ идват медиаторите, които в началото на всяка седмица  разнасят на децата разпечатани работни материали със задачи и упражнения. В края на седмицата ги събират и връщат на учителите за проверка.  


Безценна е и помощна на кметицата на селото Катя Петрова, която активно съдейства при затруднения от страна на медиатора да открие някое от децата на посочения адрес, изтъкна  Здравко Спасов.    


„Министерството на образованието даде пълна автономия на училищата за начина на организацията на дистанционното обучение, което е добре, защото всяко училище се съобразява с възможностите и със социалния статус на своите ученици“, обясни директорът на ОУ „Васил Левски“ – с. Новачене. 


„След като занятията в училищата бяха преустановени, се появиха неуместни коментари от рода на: „Учителите пак се уредиха…“. Всъщност ние сме ангажирани много повече, отколкото в реална учебна среда. Като директор проследявам чрез конферентна връзка как протича обучението. От Регионалното управление на образованието също контролират процеса и ни оказват ценна методическа подкрепа, като ни информират постоянно откъде да черпим ресурси за електронното обучение и споделят с нас добри практики в тази сфера“, допълни Здравко Спасов.