Общината следи внимателно ситуацията с безработицата от деня, в който бе въведено извънредното положение. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на редовния брифинг с местните медии днес. 


 „Точна цифра не искам да коментирал, но една не малка част от хората от обслужващия персонал на заведенията, които затвориха принудително, вече са клиенти на дирекция „Бюро по труда“ – Ботевград. Регистрирани са предимно хора, заети в дребни производства и по-малки фирми, предоставящи различни услуги“, съобщи още кметът Гавалюгов. 


„Към момента безработицата в Ботевградска община не е достигнала някакви  драматични размери. Перспективата, за съжаление, е ръстът да се увеличи. Ясно ни е на всички, че по някакъв начин ще бъдат засегнати и големите производства на нашата територия. Те  са свързани с автомобилната индустрия.  А в световен мащаб тя е най-потърпевша в този момент. Надявам се да успеят да пренастроят  своите  производствени мощности и продукция за други, не толкова засегнати, пазари и области в световен мащаб, така че да могат да преминат максимално безболезнено и да запазят в максимална степен заетостта, ако това изобщо може да се случи, през следващите няколко месеца. Това е желанието на всички ни“, коментира Иван Гавалюгов.  


От следващата седмица, в края на всеки работен ден, общинска администрация ще получава справка от дирекция „Бюро по труда“ за броя на регистрирани безработни. 


„Ние можем само да наблюдаваме тези процес и да се опитваме под различни форми да подпомагаме хората, освободени от работа, чрез общински програми и чрез тези дарителски акции, които вече сме организирали. Надяваме се те да срещнат по-сериозна подкрепа от жителите на нашата община. Удовлетворен съм от постъпилите средства до този момент. Само за седмица по дарителската сметка на общината са постъпили около 30 000 лева  За нашия град това една прилична, окуражаваща сума, която, надявам се, ще даде повод и за размисъл, и за действия  на много други наши съграждани и фирми, които ще станат съпричастни към тази наша инициатива“, добави Иван Гавалюгов.