На 23 април 2020 г. Никола Николов, ученик от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – гр. Правец, беше одобрен от програма за ученически обмен в САЩ Kennedy Lugar  – Youth Exchange and Study (YES). Никола е ученик в 10 В клас и изучава немски и испански език.


Какво представлява програма YES?


Обменната програма за ученици Кенеди-Лугар (YES) е основана от Американския конгрес през октомври 2002 г., като отговор на събитията от 11 септември 2001г. Програмата се финансира от Държавния департамент през Бюрото за образователни и културни въпроси (ECA) и предоставя на конкурентно подбрани ученици от цял свят стипендия, за да прекарат една академична година в САЩ в приемно семейство, да посещават гимназия, като целта е да се подпомогне разбирателството между хората в САЩ и хората от други страни по света.


Как се кандидатства по програмата?


Критериите през които преминава селекцията на стипендиантите са много високи и освен препоръка от преподавател и академична справка за успеха на кандидата в училище има:


Първият етап  включва писане на  три есета на английски език на теми:


събитие през последните две години, което е помогнало на кандидата да разбере нещо повече за себе си;


две или три качества, които кандидатът притежава и биха му помогнали успешно да се справи с предизвикателството в обменната програма;


пример за спор или дебат, в който кандидатът не е бил съгласен с другите и как е защитил мнението си.


Вторият етап включва стандартизиран тест по английски език за определяне ниво на владеене на езика и интервю с представители на програмата. Предстои интервю за виза.


Какво осигурява стипендията?


Двупосочен билет за международно и вътрешно пътуване (от дома до САЩ и обратно);


Месечна издръжка, която позволява на учениците да участват в училищни събития и за лични нужди;


Настаняване за една година в селектирано американско семейство;


Записване в Американско средно училище;


Активности, свързани с ориентация в програмата, включващи подготовка преди заминаване, ориентация в САЩ и подготовка за реинтеграция;


Активности в местни общности;


Медицинска застраховка, изключваща предхождащи медицински състояния и зъболекарска грижа.


За ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ –  Правец е вече традиция успешни и активни ученици да бъдат одобрявани по програмите за международен обмен. Те са нашите посланици.


Практиката досега показва, че стипендиантите по програмите се завръщат в своите училища и допринасят за изграждането на нов мироглед, като ги превръщат в конкурентно подготвени кадри за международния пазар на кариерното развитие.


Пожелаваме успех на Никола и го очакваме следващата година да сподели своите впечатления и даде своя принос за подобряване качеството на обучението в нашето училище.