От 13 март до днес – 28 април, служителите на РУ – Ботевград са съставили 124 акта за неспазване на противоепидемичните мерки в общината. Тази информация бе съобщена от началника на РУ Ботевград - гл. инсп. Красимир Кирилов, по време на днешното заседание на общинския кризисен щаб.


„Всеки ден следим за спазването на разпоредбите на здравния министър. Даже в този момент извършваме акция в района на зеленчуковия пазар.“ – съобщи Кирилов.


На заседанието стана ясно още, че 47 са санкционираните лица за не носене на предпазно средство на лицето – маски, кърпа и др. Останалите актове, съставени за периода 13 март – 28 април, са за струпване на повече от двама човека на едно място и неспазване на физическата дистанция от поне 2 метра.


От общинския кризисен щаб припомнят, че всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места трябва да носят еднократна или многократна маска за лице, или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал и т.н.), до 13 май, включително. Глобата е от 300 до 1 000 лв., а при повторно нарушение от 1 000 до 2 000 лв.


Към днешна дата броят на лицата, поставени под карантина в община Ботевград, е 36.