Зрелостниците с най-високи резултати от изпитите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки. 


Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на ДЗИ по български език и литература, а на втория ДЗИ имат резултат, равен или над средния за страната.  Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по БЕЛ и са сред първите 30% по резултат на втори ДЗИ по „Математика“, по „Физика и астрономия“ или по „Химия и опазване на околната среда“. 


Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от ДЗИ на zamaturite.bg


Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021 г.


Зрелостният изпит по български език и литература ще се проведе в понеделник, 1 юни, от 9,00 часа. Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати, е необходимо да представят служебна бележка – на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят химикал, който пише в черен цвят.


Вторият задължителен изпит ще се проведе на 3 юни, също от 9, 00 часа.


Държавният изпит за получаване на степен на професионална квалификация ще се състои на 5 юни.


Във връзка с възможността да се кандидатства в различни специалности във висшите училища с резултатите от матурите, за изпит по желание заявление са подали общо 970 ученици от цялата страна. От тях 302 са избрали изпит по математика, 280 – по английски език, 116 – по физика и астрономия, 93 – по биология, и 68 по химия. По останалите предмети желаещите са по-малко. Изпитите по желание ще се проведат на 2 и 4 юни от 8,00 часа и от 14,00 часа за различните предмети, съобщава от Министерството на образованието и науката.