Сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков и братята Бобокови


10 души са обвиняеми по случая с внос и преработка на отпадъци, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Седем са за участие в организирана престъпна група, а трима – за документни и данъчни престъпления.


От брифинга на прокуратурата стана ясно, че зам.-министърът на екологията Красимир Живков е подпомагал противозаконна дейност с внос и износ на отпадъци на бизнесмените братя Атанас и Пламен Бобокови. Живков в е упражнявал натиск върху служители в ековедомството със заплахи за уволнения.


7 са обвинени за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На един от участниците в групата е повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци.


За четирима от тях ще се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Двама ще бъдат пуснати под домашен арест, а един – срещу гаранция от 1 млн. лв.


За единия от братята Бобокови ще бъде поискано задържане под стража, аз другия е определена гаранция 1 млн. лв., уточниха от обвинението.


В хода на разследването в над 40 адреса са извършени претърсвания, иззети са документи, договори, пълномощни, луксозни автомобили, ценни вещи.


В жилището на А. Б. (Атанас Бобоков) е иззета цветна снимка, на която са изписани на гърба имена на публични личности, някои убити през годините, срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева.


От жилището на П. Б. (Пламен Бобоков) са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и МРРБ, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, обяви още Милева.


Тримата, обвинени за данъчни и документни престъпления, ще бъдат пуснати под парична гаранция.