Мъжкият национален отбор на България по баскетбол е в четвърта урна преди жребия за Европейското първенство в Полша догодина. Шампионатът ще се проведе от 7-и до 20-и септември. Жребият пък ще се тегли на 8-ми ноември във Варшава от 14.00 часа българско време.
    
Баскетболистите на старши треньора Пини Гершон са в компанията на Великобритания и Израел, както и отборът, който ще се класира от допълнителните евроквалификации. Това може да е Италия - тимът, с който бяхме в една квалификационна група.
    
В първа урна са Русия, Испания, Литва и Гърция, а във втора - Германия, Хърватия, Словения и Турция. В трета урна пък са Сърбия, Полша, Македония и Латвия.
    
Жребият за съперниците на женския ни представителен отбор в допълнителните квалификации е насрочен за 15-ти октомври в Рига. Момичетата на Николай Боруков са във втора урна заедно с
Белгия. В първа са Украйна и Италия, а в трета - Хърватия и Германия. Мачовете са през януари догодина, като тимовете ще бъдат разделени на две групи по три и победителите се класират на Евро 2009 в Латвия.