От следващата учебна година всички общински училища във Варна ще разполагат със система за видеонаблюдение. Това стана ясно по време на Националната конференция  “Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век”.

"Ще заложим необходимите средства за следващата финансова година",  заяви зам.-кметът по въпросите на образованието Коста Базитов.

Към момента във Варна с камери са 27 училища, стана ясно още от думите му. По време на конференцията бе представено и изследване на социолога Живко Георгиев сред родителите на варненски ученици.

Според настойниците основните заплахи, пред които са изправени децата, са свързани с наркотици, престъпна среда, агресия и интернет зависимост.

Изследването е било направено сред 1008 родители в рамките на 2 месеца и е представително. До края на октомври се очаква да излязат резултатите за спечелените проекти по “Ритуализация на училищния живот”, заяви зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

До края на учебната 2008-2009 година варненските училища трябва да получат необходимия софтуер, с който да заработят електронните дневници.

Пилотно такива дневници ще има в СОУ “Св. Климент Охридски” и СОУПЧЕ “Александър Сергеевич Пушкин”.