Както вече съобщихме, на редовното правителствено заседание Бойко Борисов даде предложение удължаване на извънредната епидемична обстановка с 15 дни


У дължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни стана при спазване на изискванията, в които се предвижда главният държавен здравен инспектор да представи оценка и доклад. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
"Докладът е изключително подробен. Освен него, се проведе и среща при премиера Бойко Борисов. Искам да ви уведомя, че от докладът на доц. Ангел Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В такава посока говорят и цифрите", обясни Ананиев.
В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министърът това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.
"Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение", обяви министърът.
Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли.
"Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт", обясни Ананиев.
Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% - или заемане на местата през една седалка.
На въпрос на БГНЕС ще отпадне ли посещаването на магазин между 8.30 и 10.30 ч. само от хора над 60-годишна възраст, Ананиев отговори, че това ще трябва да отпадне в една от следващите негови заповеди.
"Това ще отпадне, тъй като хората се научиха влизайки в магазина да спазват санитарно-хигиенните изисквания. Мисля, че е дошло времето да отпадне това ограничение", добави още той.
По-рано днес
Предлагаме удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни.
Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание.
"Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи - с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали", допълни той.
Министър-председателят успокои хората, че нищо в мерките няма да се промени спрямо сегашния момент.
По думите му най-важно е болниците да успеят да приемат заболелите и капацитетът им да не се запълва.
"Маските в обществения транспорт остават задължителни, трябва да се научим да спазваме дистанция - дезинфекцията също", допълни Борисов.
"Трябва да свикнем да живеем с този вирус", отбеляза премиерът.
"Днес здравният министър Кирил Ананиев и Оперативният щаб ще "облекат" всичко това в нова заповед. Старческите домове да се гледат най-внимателно", посъветва премиерът.
Във връзка с трите учителки с положителни проби на коронавирус от 50-та ДГ в София, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че директорката на градината е реагирала адекватно.
"Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите ще са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са", добави столичният кмет.
"Надявам се да не са положителни пробите в градината. Адекватно сте реагирали, но ме влуди това, че има хора, които с тази тема могат да се шегуват по този начин", коментира Борисов.


Източник: Vesti.bg