До десетина дни Община Ботевград ще обяви процедура за избор на изпълнител за идеен проект на централната градска част и на технически работен проект – етап 1, който включва пешеходната част  ул.“Гурко“ до бул. „3-ти март“.


През миналата година бе възложена разработката на концепция за пространствено и архитектурно-художествено оформление на центъра на Ботевград. В края на септември, също 2019-та, се проведе и обществено обсъждане. Именно тази концепция ще залегне в разработката на идейния проект. 


Средства за реализация на първия етап ще бъдат предвидени в бюджета на Общината за следващата година. 


„Ремонтът на централната градска част ще струва няколко милиона лева. Мога да кажа точна сума, след като вече са налице изготвени проекти в техническа фаза. Тази година завършваме парка изцяло със собствени средства на Община Ботевград. На практика през следващата година ще можем средствата, които сме заделяли за парка,  да насочим към други важни инфраструктурни проекти за Ботевград. Един от приоритетните такива, разбира се, е ремонтът на централната градска част", обясни пред наш репортер кметът Иван Гавалюгов.


"Само с наши средства няма да можем да го реализираме толкова бързо, колкото на всички ни се иска. Със сигурност ще разчитаме и на национално финансиране. Ако през следващия програмен период сме допустими за финансиране на градска среда, както големи общини са допустими в сегашния, със сигурност ще кандидатстваме за средства. Но дори и да не сме, ще започнем със собствени средства от следващата година. Надявам се дотогава всички процедури по проектирането да бъдат завършени“, допълни той.