Организаторите на подписката за монтиране на шумоизолиращи съоръжения на АМ „Хемус“ в участъка на вилна зона Зелин трябваше днес да се срещнат с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заедно с тях беше и Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград. 


За провеждане на срещата съдействие оказа инж. д-р Богдан Милчев – председател на УС на Института за пътна безопасност. Тя обаче не се състоя поради неотложен служебен ангажимент на председателя на АПИ. Насрочена е нова среща - от 11 часа в сряда. Тогава организаторите на подписката ще внесат преписката с документи, отнасящи си до казуса,  включително и списъците на подписалите се до момента граждани в подкрепа на искането за поставяне на шумоизолиращи панели в района на вилната зона на Ботевград. 


„Имаме желание да постигнем единение. Затова  се обръщаме към АПИ, към Общината, и към Института за пътна безопасност, с които заедно да намерим решение и нашето съобщение да стигне по най-правилния начин там, където трябва и до когото трябва. За да се вземат мерки и решения“, каза пред наш репортер Цветина Петкова – един от инициаторите на подписката. Тя съобщи, че се е запознала с цялата налична документация, отнасяща се до този проблем. 


„Казусът датира от 2000 година, а сега сме 2020 год. Това е повод да направим постъпки за решение и на други проблеми, които ни засягат като граждани, и нас лично, като млади хора, които се връщаме да живеем в Ботевград. Един от тях  е за велоалеите, за който е имало желание да се осъществи, но нещо не е достигнало. След като се запознах с преписката, която ми бе предоставена от Община Ботевград, стигнах до извода, че и тук са налице административни и бюрократични спънки, от които аз, като юрист, работил в държавната администрация, съм изключително уморена“, обясни Цветина Петкова. 


Инициаторите на подписката подготвят събитие под наслов „На щурм срещу шума“, което ще се проведе в събота – 20 юни. Подробности за него ще оповестим допълнително. То няма да бъде под формата на традиционен граждански протест. 


„Идеята ни е да се разграничим от недоволството, което се изразя, и от критиките, които се отправят, по време на такъв вид масови събития – протести. Основната идея на това, което ние организираме, е да покажем, че след като институциите са  безсилни да се справят, не комуникират помежду си, не взимат решения заедно, излизаме ние, гражданите, които казваме: Тук сме, имаме подходяща експертиза и искаме заедно да намерим решение на казуса със Зелин. Днес на дневен ред е той, но утре идват и други. С предстоящото събитие искаме да дадем личен пример за това как хората се обединяват, а не да сочим с пръст и да критикуваме, водени от различни нюанси, политически пристрастия или някакви лични мотиви за обслужване на нечии интереси“, заяви Цветина Петкова. Тя съобщи още, че  към ръководството на АПИ ще бъде отправена покана да присъстват на събитието в Ботевград. 


Всички, които проявяват интерес към действията на гражданите в Зелин и ги подкрепят, могат да се присъединят към фейсбук групата Зелин - местна гражданска инициатива. 


Снимка: Тихомир Николов