Парламентът да започне работа с обсъждане на първо четене на законопроекта за Национална агенция "Сигурност" , предлага Парламентарната група на Коалиция за България в проектопрограмата за тази седмица.

Законопроектът предвижда към Националната агенция да преминат сега съществуващата структура в МВР - Национална служба “Сигурност”, военното контраразузнаване от Министерството на отбраната и Агенцията за финансово разузнаване от Министерството на финансите.

Според вносителите, целта на създаването на агенцията е да се групират силите и средствата в онези форми и практики на организираната престъпност и корупция, които вече са заплаха за националната сигурност.

Агенцията ще извършва контраразузнавателна, разузнавателна и оперативно-издирвателна дейност за наблюдение, разкриване, противодействие и предотвратяване на посегателства срещу националната сигурност.

Новата структура, която на практика орязва правомощията на вътрешния министър ще се отчита пред президента, председателя на Народното събрание и пред премиера и ще им предоставя еднаква информация.