На своето заседание вчера – 23 юни, Управителният съвет на Местна инициативна група се срещна с гражданите, предложили идеи, с които неправителствената организация да кандидатства с пилотен проект по Подмярка 19.1 на ПРСР. Предложенията са публикувани на платформата https://zabotevgrad.eu/. Те са пет на брой. Управителният съвет на МИГ разгледа всяко едно от тях. 


За най-подходящо и с най-голям потенциал за успешно кандидатстване по подмярката, отговарящо на поставените критерии,  бе определено предложението за изграждане на зона за отдих в местността "Чеканица", което гласи:


Едно прекрасно място за прекарване на свободното време е местността Чеканица. Добрата му локация – само на 2 км от гр. Ботевград го е наложила през годините като едно от любимите места на ботевградчани за разходка и почивка.


Сгушено е в полите на Стара планина сред дървета и разнообразна растителност, а в същото време се намира съвсем близо до обособената зона за отдих и спорт в града, в която са концентрирани градският парк, стадион, тренировъчно игрище, новата спортна зала, тенис кортове и открит плувен басейн.


Достъпът до района е възможен и с кола, с колело, тротинетки или пък пеша. Преди години посещението и разходките на това място даваше на хората глътка чист въздух, усещане за свежест и спокойствие и много положителни емоции, незабравими спомени, но днес за жалост то е изоставено и неподдържано.


Нашият стремеж е да вдъхнем отново живот на този район, да възвърнем неговия облик и там отново да се стане любимо място за почивка на ботевградчани. Място, на което да избягаме от сивото ежедневие, където спокойно може да почетем книга, обезпокоявани само от песента на птиците, където децата ни да играят на воля… Това малко, но китно местенце е дар от природата, което всички ние трябва да ценим и пазим.


Всеобщо е желанието на хората от града, местността да се изчисти и облагороди, за да стане още по-притегателно място за семеен отдих, спорт и детски забавления. Дейностите, които се планират за постигане на тази цел са: 


1. Почистване на пътя до местността и района от боклуци, изчистване на паразитната растителност (храсти и трънаци);


2. Оформяне и обособяване на 3 основни зони:


2.1. За семеен отдих (с подравняване на терена и оформяне на пътечки от утъпкана каменна фракция);


2.2. за спорт (подравняване и на терена);


2.3. за детски забавления (подравняване);


3. Доставка и монтаж на:


3.1. беседки, пейки и маси в зоните за семеен отдих;


3.2. съоръжения за спорт с въжени елементи;


3.3. детски съоръжения – къщички, катерушки и занимателни детски съоръжения с гуми.


Предвижда се преобладаваща част от съоръженията  да са изработени от естествени материали. За дейностите по изграждането има предварително заявен сериозен интерес за доброволен труд от малки и големи, което ще е гаранция за бъдещето опазване и грижа за изграденото по проекта.


С вдъхването на „живот” на това изоставено и позабравено място, се стремим да постигнем трайно положително въздействие върху околната среда, да подобрим естетичния вид на гр. Ботевград, и най-вече - да създадем уютно място, което да създава незабравими спомени за нашите деца!   


Сдружение „Местна инициативна група Ботевград“ /МИГ Ботевград/ ще кандидатства с проект по Програма за развитие на селските райони за период 2014- 2020 г. /ПРСР 2014- 2020 г/, Подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности, в частта за малки пилотни проекти. Максимална безвъзмездна финансова помощ /БФП/- е 15 000 евро за проект.


Членовете на УС на Местна инициативна група благодарят на гражданите за изключително съдържателните представяния и огромния ентусиазъм в залата!   


Всички предложения може да разгледате на: https://zabotevgrad.eu/