"Четем Вазов" – под този наслов премина днешното занимание от инициативата на Община Ботевград – „Весело лято в Ботевград“. Поводът за него е 170 години от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов, които се навършват днес – 9 юли. 


Както бе предварително обявено, точно в 10:30 часа децата, които пожелаха да вземат участие в събитието, се събраха в градинката пред градската библиотека, носеща името на родния поет, писател и драматург. Десислава Младенска – ученичка от ОУ „Васил Левски“ – Ботевград, постави началото с емоционално изпълнение на стихотворението „Отечество любезно , как хубаво си ти!“


Павлинка Георгиева – библиотекар в местната библиотека, представи пред детската аудитория биографични данни за Иван Вазов, наблягайки на  безграничната му любов към Родината, която е основна тема в неговите произведенията. 


Програмата продължи с литературно четене, в което се включиха всички деца. Те четоха стихотворения от Вазов, подбрани от библиотекарите. Най-напред прозвуча одата "Българският език". 


В края на заниманието всяко дете получи картичка с лика на Патриарха на българската литература, на гърба на която е написан откъс от ръкописа „Някои спомени за майка ми“: 


Когато бях дете още, майка ми често говореше, че България е най-хубавата земя на света, затова всичките народи ни завиждат.


…И аз се гордеях, че имаме такава хубава земя, че съм роден в най-хубавата земя, и както се гордеях с нея, аз я и обикнах. Аз бих я обичал и грозна да беше, обичал я бих за страданията й вековни, за миналото й славно и тъжно, обичал я бих за надеждите й и за вярата й в светло бъдеще и за борбите, чрез които то щеше да се постигне.