МС одобри споразумение, с което ще бъде възможна покупка на ваксини срещу COVID-19


И звънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до 31 юли. Това реши на свое заседание Министерския съвет.


"Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юли в света са регистрирани 12 017 118 заболели от COVID-19, в това число 549 276 починали. От тях 1 567 717 случая или 13,05% са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали - 178 826 или 32,56% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус", поясняват от пресслужбата на МС.
Щабът ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка
От там посочват, че в България към 9 юли са съобщени 6 342 заболели и 259 починали от COVID- 19.


За периода от 9 юни до момента се отчита значително завишаване на броя на дневно регистрираните случаи в страната.
От днес: Без дискотеки, спорт без публика, празненства до 30 души


"Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите", казват още от МС.


Маските отново стават задължителни


Министерският съвет одобри Споразумение,


с което Европейската комисия се упълномощава да сключи от името на участващите държави-членки, предварителни споразумения с производители на ваксини за покупка на ваксини за целите на борбата с пандемията от COVID-19, при условията на последваща ратификация, съобщиха още от правителствената пресслужба.


Включилите се в Споразумението държави-членки ще придобият възможността на следващ етап да закупят дози ваксини от производителите на базата на предварителните споразумения за покупко-продажби.


Коронавирусът взе седем нови жертви у нас


Инициативата на Европейската комисия цели за държавите-членки (в т.ч. и България) да се създадат условия за осигуряване на антивирусни ваксини за борба с пандемията от COVID-19. Политиките за ваксинация остават по преценка на държавите-членки.


Правителството на Република България прие горното решение с цел осигуряване на достъп до ваксини за COVID-19.


България ще се счита за страна по Споразумението след неговата ратификация от Народното събрание.