От днес е въведен пропускателен режим в МБАЛ Ботевград. Причината е, че в ковид отделението на лечебното заведение вече е хоспитализиран първият пациент, за който Ви уведохме вчера. Заразеният е мъж над 70-годишна възраст с прекаран инсулт, а в момента е с двойна бронхопневмония. В отделението го гледа неговият внук. Той също е изследван за коронавирус, пробата е отрицателна.


В болницата може да се влезе само през главния вход, останалите са заключени. Свижданията са забранени. Общината съдейства за контрола на достъпа към МБАЛ Ботевград. Служители на отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ охраняват главния вход, както и входа на поликлиниката, където са кабинетите на личните лекари и на специалистите, и не допускат влизането на лица без предпазни маски. Иначе болницата продължава да функционира нормално и да изпълнява своето предназначение. Това съобщи пред местните медии днес кметът Иван Гавалюгов. 


„Почти всеки ден се регистрират заразени с коронавирус на територията на общината. От сряда е приет първият пациент в отделението, което е пригодено за лечение на заразени с COVID-19. Преди това пациентите с коронавирус, на които се налагаше хоспитализация, бяха пренасочвани към Окръжна болница, но леглата там вече са изчерпани. Това не трябва да създава паника и притеснения сред населението на община Ботевград. В нашата болница има подготвено ковид отделение, съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването. То е оборудвано с всички необходимо“, каза той.


Днес са регистрирани три нови случаи на коронавирус на територията на община Ботевград, съобщи още кметът Гавалюгов. Положителни проби са дали 31-годишен мъж от града, 59-годишен от Врачеш и 36-годишна ботевградчанка. 


С новите случаи общият брой на заразените с коронавирус в община Ботевград става 23. Десет от тях са напълно излекувани.