Преди дни Балкан обяви третото си ново попълнение за следващия сезон - 21-годишният американец Кори Мeниголт. 206-сантиметровият център пристига от американския университет Ню Мексико и с екипа на "зелените" ще запише първите си минути като професионален баскетболист.


Всъщност, фамилията Мениголт е добре известна на почитателите на уличния баскетбол, наричан просто стрийтбол. Оказва се, че Кори е племенник на един от най-великите играчи в историята на стрийтбола зад океана - Ърл "Дъ Гоут" (б.р - най-великият) Мениголт. 

Големият Ърл е роден на 7 септември 1944-а в Южна Каролина, а любовта му към оранжевата топка се заражда още в основното училище. Въпреки че играе на гардовите позиции, Мениголт успява да печели по 11 борби средно на мач в гимназиалното първенство, в допълнение с 24 точки в офанзивен план. Отскокът, атлетизмът и бързината са основните му оръжия, а забивките се превръщат в марковите му изпълнения, като неведнъж е надскачал опоненти, за да прониже топката през коша.


Пъргавото хлапе се превръща хем в най-любимия, хем в най-трудния за пазене играч на не кой да е, а на самия шесткратен шампион от НБА Карийм Абдул-Джабар.


"По онова време нямаше много хора, които можеха да правят такива неща с топката, каквито Ърл Мениголт можеше. Той беше толкова пъргав, толкова бърз. Правеше толкова много иновативни движения. Баскетболът бе неговото средство за изразяване", казва легендата на ЛА Лейкърс и Милуоки Бъкс.


За съжаление, той така и не стига до професионална кариера, най-вече заради трудния си характер и различните си зависимости. Това обаче не му попречва да побеждава легенди като Ърл Монро и Кони Хокинс на баскетболните площадки. Нещо повече, неговият отскок достига до невероятните 52 инча, като едно от най-забележителните неща, които е правил по терените, е да излита чак до върха на таблото. Защо? За пари.


Умира през 1998-а, но легендата за най-великия стрийтбол играч се пренася от поколение на поколение. Дори е създаден биографичен филм за "Дъ Гоут".