Православната църква почита днес св. пророк Илия. По този повод, пред малкия параклис на светеца в двора на църквата „Свето Възнесение Господне“, дарители раздадоха курбан чорба от телешко месо, прясно омесен хляб и специално приготвена баница на миряните, които бяха дошли да се помолят за здраве. Преди това архиерейският наместник отец Борис отслужи, също при параклиса, водосвет за здраве на жителите на Ботевград. Самото празнично честване започна с традиционната света литургия. 


Илинден, както се нарича още Денят на св. пророк Илия, е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена св. литургия. 


Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.


От житието на светеца: „Свети пророк Илия (3 Цар. 16:29; гл. 17-19) живял през времето на израилския  цар Ахав. Родил се в Галаадския град Тезвия [традиционно отъждествяван с местност на 13 километра северно от р. Явок, бел. ред.], поради което в Библията се нарича "Тезвитянин". Произлизал от свещеническото Аароново племе.


Запазило се предание, че бащата на Илия имал за сина си странно видение. Той видял, че благообразни мъже беседват с детето, повиват го с огън и го кърмят с огнен пламък. Разтревожен, бащата разказал за това видение на свещениците. Един от тях му казал: "Не бой се от видението! На детето ще почива Божията благодат; словото му ще бъде като огън, силно и действено; животът му – угоден Богу; и ще съди той Израиля с меч и огън. Името Илия значи крепост Господня."


Забравяйки безбройните благодеяния на Господа, израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостоен бил Ахав и жена му Иезавел. Те построили в Самария капище на езическия бог Ваал, като преследвали и избивали пророците и верните служители на Господа. Изпълнен с Дух Божий, Илия дошъл при нечестивия цар и му казал: "Заради греховете ти от днес няма да има дъжд, ни роса, докато не помоля Господа за това!"


Вместо да се разкаят, Ахав и жена му искали да убият Илия. Но Господ спасил пророка от ръцете им и му казал: "Иди и се скрий при потока Хорат, близо до Йордан! Ще пиеш от водата на потока и Аз ще заповядам на враните да те хранят.".