При рутинни проверки експерти на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са открили наличие на бактерията „Листерия моноцитогенес” в проба от кашкавал, продаван в търговската мрежа. Листериозата е бактериално инфекциозно заболяване, което засяга новородени, лица със слаб имунитет и е особено опасно за бременни.
Наличиета на бактерията е установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие „Рафтис милк” ЕООД, съобщиха от БАБХ. Произведеното количество е 595 кг. За първи път от агенцията съобщават името на нарушителя, като призовават потребителите, купили кашкавал от същата партида, да го върнат обратно в магазина.
При други проверки пък са открити несъответствия по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица. Съдържанието на мазнини било многократно по-ниско от обявеното на етикета.
По двата случая са предприети незабавни действия от областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с листерия, е извършена основна дезинфекция.
На фирмите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лева.