45-годишен французин "възкръснал" в момент, когато хирурзи започнали операция по отстраняване на органите му за трансплантация.

Мъжът бил обявен за мъртъв, след като всички опити да бъде реанимиран след масивен инфаркт останали без резултат, съобщава Telegraph.

Лекарите, които се опитали да спасят пациента, констатирали смъртта и извикали екип, който да вземе органите му.

Докато чакали колегите си обаче, в продължение на половин час те продължавали да правят сърдечен масаж.

Когато хирурзите започнали операцията по отстраняване на органите, изведнъж мъжът започнал да диша, да чувства болка, а зениците му реагирали на светлина.

След няколко седмици възстановителен период пациентът започнал да ходи и да говори.

Случаят поднови дебатите във Франция около етичната страна на трансплантацията на органи.

Миналата година правителството на страната прие закон, който позволява вземането на органите от човек със спряла сърдечна дейност, без да е необходимо да се доказва мозъчната му смърт.

Според професор Анри Тенайон фактът, че ако сърдечният масаж е неефективен 30 минути след спиране на сърцето, то след това неминуемо настъпва мозъчна смърт.

Във Франция след смъртта си донор може да стане всеки, стига да няма изрични възражения от страна на роднините или приживе направен отказ от самия човек.

Подобен случай има и в САЩ. Тази година 61-годишната Джудит Джонсън постъпва в болница с инфаркт. След 45 мин сърцето й спира, лекарите констатират смъртта й и тялото й е преместено в моргата.

След известно време един от санитарите установява, че трупът диша!

В момента Джонсън и съпругът й съдят болницата, тъй като, според тях, прекараното време в моргата й е причинило увреждания на черния дроб и мозъка, нарушение в говора и паметта, промени в личността и гърчове.

Такива случаи са рядкост, но се случват.

Те са известни като "спонтанно възобновяване на циркулацията" или "Синдром на Лазар".

Според публикации в медицинската литература от 1982 г. насам са регистрирани 25 подобни случая.