Във всички закрити помещения, с изключение на учебните, всички в училище ще трябва да носят маски. Всички учители ще трябва да имат резервни маски. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.


„Най-вероятно” за учители, които работят с различни класове, ще бъдат купени шлемове от държавата, обясни Вълчев. И призна, че няма как да има разстояние между чиновете в училище – можело да има на няколко места повече разстояние при по-малки паралелки.


Първият учебен ден ще е присъствен за всички, увери Вълчев пред bTV. И добави, че няма да има големи промени в учебната програма, както и работа на две смени. Основната причина е, че няма достатъчно учители, по думите на Вълчев. Заради това има план да бъдат включени студенти, като министърът изрази надежда достатъчно студенти да се включат.


Ще има „медицински филтър” – т.е. преглед за симптоми, което значи следното – учителят през първия час пита децата имат ли симптоми?! Вероятно ще се вземе решение учениците да се тестват безплатно при нужда, за учителите това е по-вероятно, но здравният министър все още не е издал разпореждане и темата се обсъжда.


При дистанционно обучение, т.е. виртуална класна стая, децата ще участват по-скоро пасивно, заяви Вълчев.


Всички се страхуваме, но трябва да сме отговорни и да не създаваме психоза. Училищата са относително безопасна среда – абсолютни гаранции няма, подчерта образователният министър.