Около месец Рилски спортист се подготвя за старта на новия сезон в НБЛ. Срещите от българското първенство ще бъдат приоритет за самоковци в следващите месеци, тъй като участието им във ФИБА Къп ще стартира през януари 2021 г.


BBALL.BG се обърна към треньора на Рилецо Людмил Хаджисотиров, който говори за тренировките, за новите играчи, за контролите, за конкуренцията в мъжкия ни елит и за европейските турнири. Ето и какво сподели той:


– Как преминава подготовката на Рилски спортист и имате ли вече уговорени контроли?


– Имаме няколко уговорени контроли, но трябва да уточним още няколко неща, за да ни бъде завършена програмата. Иначе, тренираме нормално. Тъй като ФИБА Къп този сезон ще стартира през януари, сега имаме възможност да преминаваме през по-нормалните стадии на подготовката.


Сега, в първите седмици работим особено върху физическата подготовка, след което и баскетбол. По-добрата физическа подготовка е важна заради дългото прекъсване около пандемията. Колкото и да са тренирали играчите индивидуално, друго е да са в отборна среда.


– Как се справят с подготовката новите попълнения?


– Имаме доста нови играчи. Всички обаче тренират много мотивирано и амбицирано. Така, че като отношение съм много доволен. Разбира се, все още е много рано, но ако продължаваме с това отношение, професионализъм и старание, мисля, че ще ни очакват добри неща тази година.


– До началото на първенството колко контроли имате като план да изиграете?


– Между 6 и 8. Смятам, че тази бройка ще ни стигне. Първата контрола най-вероятно ще бъде на 9 септември с Балкан в Самоков. Макар че няма да сме в пълен състав, смятам, че е време да влезем в игрови ритъм. Ще играем срещу силен отбор. На тях им трябва обиграване, тъй като те имат много по-рано от нас сериозни мачове. Надявам се ние да им бъдем в помощ и да бъдат максимално готови за квалификацията в Шампионската лига. Това домакинство е много добро признание за България и за Балкан, както и като цяло за баскетбола.


– Бяхте ли подготвени за това, че ще започнете по-късно във ФИБА Къп?


– Ние знаехме за този вариант още в началото. Бяхме наясно, че това ще бъде план Б, тъй като в тази ситуация няма сигурност. Този сезон ще бъде трудно нещо да е сигурно на 100%. Мисля, че нещата са седмица за седмица и месец за месец. Дай Боже, всички да сме здрави, да са нормални нещата, да се спазват мерките и да няма повече прекалена истерия.


– Успяхте ли вече да се запознаете със съперниците от Украйна?


– Да, следим ги. Киев и Прометей са два сериозни отбора, със сериозни бюджети и играчи. Но за този турнир това е нормално. Няма слаби отбори. Всички имат амбиции. Очакванията на всички са големи, което е съвсем нормално. Смятам, че ние ще бъдем по-добри през този сезон и се надявам да направим всичко по най-добрия начин.


– Как ти се струват останалите отбори в първенството и смяташ ли, че в НБЛ ще бъде интересно през новия сезон?


– Да, мисля. Смятам, че Левски Лукойл ще има много силен състав. От това, което виждам, запазват българското ядро – национали, като имат и класни чужденци. Балкан също са със силна селекция, целят се в групите на Шампионската лига. Някои хора си мислят, че Берое ще бъде с по-ниска класа, но според мен, това не е така, защото имат добро българско ядро и добри чужденци. Академик Пловдив има интересен състав. Ямбол видимо е по-добре. Оттам-нататък, знаем Спартак как играе в Плевен, така че първенството ще е доста интересно. От това, което чувам, Черноморец също ще има добра селекция. Васко Евтимов ще има сериозни амбиции. Като за първа година като треньор, сигурно ще е много мотивиран. По-малко знам каква е ситуацията с Черно море и Академик София. Надявам се нещата да са добре.


– Очакваш ли да има публика в залите?


– Надявам се да има поне някаква публика. Не е реалистично да са пълни залите. Но се надявам поне в началото да има малко фенове. Дано нещата се успокоят в следващите месеци и да има все повече привърженици. Все пак, трябва да сме готови и за вариант без публика.


На този етап европейските турнири ще започнат без публика. Нормално е, след като на най-високо ниво организациите са преценили, че това е най-добрият вариант, ние тук също трябва да се съобразим с това. Все пак, имаме надежда, че с времето нещата ще се нормализират и ще може поне частично да се пълни залата.