На 15-ти септември 2020 в ОУ „Христо Ботев“ - с.Лопян удари  училищното звънче, за да  поведе към необятните простори на учението, знанието, добротата и  човечността 135 деца и ученици. Тържеството започна с Химна на Република България, вдигане на Националния флаг и посрещане знамето на училището. Приветствие към учениците и гостите поднесе Мария Фердинандова – директор на училището. Тя вдъхна увереност на първокласниците и едновременно с това благодари за доверието и подкрепата от страна на всички родители.
Поздравителен адрес от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров беше прочетен от Росица Иванова – Началник отдел „Образование, здравеопазване, социални дейности и туризъм”. Цветелина Цакова – кмет на село Лопян засвидетелства уважението си към учителите и пожела на учениците една вълнуваща и незабравима учебна година.
Отслужена беше и литургия за здраве и благоденствие от отец Христо.
Празничната програма обединяваше в едно песни и стихотворения, които учениците изпълниха с огромно вълнение пред своите учители. След като г-жа Мария Фердинандова предаде ключа на знанието на най-малките, първокласниците, първият звънец зазвуча и всички трепетно прекрачиха училищния праг.
От името на Кмета на Общината бяха раздадени книжки на всички първокласници. По стар народен обичай, за късмет и благоденствие, всяко ново начало се благославя.  Както е вкусна питката, създадена от грижовните ръце на българката, така да са сладки нашите  училищни дни!
Нека е спорна и успешна, ползотворна и благодатна  новата  учебна година.