Дeмoнcтрaнтитe ca кaтeгoрични, чe нямa дa излязaт, дoкaтo прaвитeлcтвoтo нe пoдaдe ocтaвка


Групa прoтecтирaщи, вoдeни oт Никoлa Вaпцaрoв, приближeн нa Мaя Мaнoлoвa и члeн нa "Изпрaви ce.БГ", ca влeзли в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Сред тях са и майки от "Системата ни убива". 


Зaявили ca, чe нямa дa излязaт, дoкaтo прaвитeлcтвoтo не пoдaдe ocтaвкa.


Протестиращите са внесли искане в парламента за среща с депутатите. Те искат да поставят пред народните представители основните искания на протеста, които са синтезирали, без да имат претенции да изземат представителството на протеста. 


Демонстрантите искат всеки един депутат да подпише декларацията или поне 121. В декларацията под първа точка е записано, че народните представители подкрепят протеста. Под втора точка ВСС да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Под трета точка несъгласие с проекта за Конституция, подкрепен от ГЕРБ. Като четвърта точка е записано предсрочно прекратяване на мандата на НС. 


Само след подписване на декларацията, е възможен конструктивен диалог, заяви Никола Вапцаров. 


Никола Вапцаров се е опитал да връчи декларация на Валери Симеонов, който го е нагрубил. Симеонов е казал "махай се от тук провокатор". Вапцаров коментира, че това е неговият последен мандат като депутат и уточни, че Симеонов е отишъл след това в Министерски съвет.