Наскоро излезе от печат новата книга на поета Симеон Ангелов – „Мостът“. С нея авторът си поставя за цел „да възбуди чувството за национална гордост у читателя, неговото любопитство и въображение. В книгата той разказва легенди, като на всяка от тях е посветил и поетична творба. 


„В „Мостът“ създадох и пресъздадох някои от най-красивите български фолклорни истории. Повечето от тях в стихотворна форма. Отделно от това написах посвещения към всяка легенда. Естествено, всички те са свързани с природата, бита и вярванията на народа. В някои от тях вложих своя интерпретация на идеята, върху която са написани. Мисля, че по този начин обогатих тази съкровищница с мои измислици от различна гледна точка. Затова и поставих подзаглавие на книгата – Измислици-премислици. Позовах се на различни исторически източници, описващи живота и нравите на българина. Разбира се, по-голяма част от тези истории са дошли от древността и са свързани с живота на траките и в частност на прабългарите, като неразделна част от тракийската общност“, сподели Симеон Ангелов пред наш репортер.      


Идеята за новата книгата се заражда след отпечатване на сборника „Памет“, съвместно издание на поетите от Сдружението на литературните творци от Ботевград „Стамен Панчев“. 


„Замисълът ми беше книгата също да бъде съвместна, но по една или друга причина колегите отказаха. Затова я направих сам, като продължение на сборника „Памет“, посветен на бележити българи. В „Мостът“ има няколко пресечни точки, като първата е между българския нихилизъм и чувството ни за национална гордост. Втората е между достоверността и художествената измислица. Третата е между езичеството и християнството. Четвъртата е между поезия и проза“, сподели още Симеон Ангелов и добави: „Книгата е интересна не само за подрастващото поколение, но и за възрастните, защото има много неща, които могат да научат за непреиначената българска история. С нея искам да запаля една искрица, едно огънче в душата на читателя – да се интересува повече от своето минало, да чете повече за него.". 


На първата страница на книгата авторът благодари за оказаната морална и материална подкрепа на инж. Диньо Динев от Раднево, с когото го свърза дългогодишно приятелство. 


„Мостът“ ще бъде представена официално в Ботевград на по-късен етап. За датата, часа и мястото ще уведомим допълнително. 


Симеон Ангелов е един от най-дейните участници в литературния живот на Ботевград. Негови стихове са публикувани в местни и електронни издания, в местни алманаси и сборници, а също и в алманаси на Съюза на българските писатели и Съюза за независимите български писатели. член е на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев „ – Ботевград, което издаде три сборника - „Друм за орисани” - 2015 год., „5 години Национален литературен конкурс Стамен Панчев“ – 2018 год. и „Памет“ - 2019 год. 


От 2013 год. е зам. -председател на организацията. Бивш член на Съюза на независимите български писатели и кандидат член на Съюза българските писатели. Асоцииран член на Българската академия на науката и изкуствата. Ръководител е литературен кръг „ПАРАЛАКС“. 


Превежда от/на руски и английски език стихове и песни. Автор е на книгите: „Кехлибарената стая” – стихове, „Сезони без път” – хайку. Пише разнообразни по вид поетични произведения, но основно творбите му са в класически стих – елегии, сонети, миниатюри, оди и др. Експериментира с бял и свободен стих, хайку и епиграми. 


Публикуваме финалното стихотворение от новата книга на Симеон Ангелов:


Пътят


Към бъдещето води мисълта, 


А разумът е миг на откровение


за глупава човешка суета,


която ни обрича на забвение.


 


Смъртта осмисля живите ни дни.


Душата е послание за вечност.


Когато пътят свърши – погледни


към миналото близко и далечно!


 


Това е непреходен идеал – 


следа след себе си да създадеш


за времето, в което си живял,


за вечния космически стремеж.


 


Бъди Човек – частица от света


на новите вселенски измерения,


но винаги „рови“ в паметта


на идните „безсмъртни“ поколения!