Червени депутати напускат парламентарната група на БСП. Сред тях са депутатът от Софийска област в 44-тото Народно събрание - Лало Кирилов, Красимир Янков, Валери Жаблянов, Димитър Стоянов, Николай Иванов и Георги Андреев. Петима от тях обявиха, че напускат и партията, а Валери Жаблянов остава член на БСП.


На брифинг в парламента Красимир Янков обяви, че БСП след Конгреса вече е в подчинено положение. Два лични антуража имало в новия Националния съвет - на Корнелия Нинова и на Кирил Добрев. С 30% е намаляла партията при управлението на Нинова, по думите му. На частичния местен вот партията бележи поредна загуба. За него лидерският избор е опорочен. Затова те напускат ПГ на партията. Оставаме социалисти, увери обаче Янков. Те ще завършат мандатите си в законодателния орган като нечленуващи в група, а ПГ група на БСП остава със 72 депутати.
Цялата партийна телевизия работела пропагандно за изграждане образа на Корнелия Нинова, по думите на Красимир Янков. Телевизията била насочена към громене на опонентите на лидера в партията.


Убедени сме, че България има нужда от мир, каза и Валери Жаблянов. Партията на Нинова вървяла в посока на деинтелектуализация и на конфронтация. Досега напусналите се съобразявали с устава на БСП. Нинова нарушавала устава, а така партията се връщала във времена, които никой не желае да си спомня. Оставаме български социалисти, увери и Жаблянов.


Те остават леви по убеждения и опозиция на властта. Оставаме опозиция на системния популизъм на госпожа Нинова, посочи още червеният депутат.


Източник: news.bg