Балкан победи Ямбол в една от последните контроли на отбора преди новия сезон. Отборът, воден от Йовица Арсич, надигра като гост своя съперник с 83-71 след оспорван мач в зала "Диана", белязан от няколко обрата. Извън състава за ботевградчани в днешния мач бяха Божидар Аврамов, Крис Минков и Станимир Маринов. 


 Балкан започва сезона в НБЛ в събота на 10 октомври в "Арена Ботевград" срещу Черноморец. 


 Балканци имаха леко предимство след първата и втората част, но Ямбол обръщаше на няколко пъти. Домакините взеха предимство в третата част, повеждайки за момент с 8, но българският шампион спечели мача след пълен обрат в последната част. Момчетата на Йовица Арсич изиграха много силна четвърта част, която спечелиха с 23-8, за да си тръгат с успех от Ямбол с 12 точки. Това бе и най-голямата разлика в мача в полза на Балкан. 


 Домакините допуснаха цели 27 грешки в мача срещу 14 на Балкан, от които нашият отбор се възползва максимално и реализира 35 точки. Балкан имаше 24 точки от бърза атака срещу само 13 на съперника.


 Капитанът на "зелените" Митко Димитров (6 борби) и Тауан Ейджи ( 8 борби) бяха най-резултатни за победата с по 19 точки. Хърватинът Марко Рамляк също изигра добър мач, отбелязвайки 17 и 7 борби, а 12 точки имаше Николай Грозев, който бе 6/6 (100%) от средно разстояние. Гардът Давонтей Джордан допринесе с 9 асистнеции и 2 точки. 16-годишният Илиян Пищиков, който ще бъде част от мъжкия отбор този сезон, отбеляза първи точки за отбора. Той вкара една тройка и един кош от средно разстояние, завършвайки с 5 точки за близо 11 минути в игра. За "зелените" в мача се включи и един от юношите Николай Иванов. 


 За Ямбол най-много - 20 точки имаше новото попълнение американският плеймейкър Ерик МакГил. Другият гард Джейк Рос вкара 14 и направи 5 асистенции, а по 10 точки отбелязаха бившият играч на "зелените" Румен Василев (5 борби) и центърът Андрей Иванов ( 7 борби).