Само в рамките на миналата седмица във фейсбук групата „Забелязано в община Ботевград“ бяха публикувани няколко поста за захвърлени новородени кученца на различни места в Ботевград. Някои от мъничетата получиха шанс да оцелеят, благодарение на проявената човечност от страна на случайни минувачи и на други  наши съграждани, които с готовност откликнаха на нуждата от помощ. 


Сред тези животинчата са новородени кученца и тяхната майка, открити от нашата съгражданка Мария Микова в зелената площ до блока при болницата. Тя пусна пост за „находката“ в групата. Още същия ден – 30 септември, те бяха приютени от две момичета, които също уведомиха с пост в групата за състоянието на четириногите и благодариха на хората, изразили желание да помогнат с каквото могат.


„Радвам се, че все още има добри хора. Майката имаше малко здравословни премеждия благодарение на „прекрасната си СТОПАНКА“, но с риск да разочаровам госпожата, и майката, и кученцата са живи и здрави. Бих искала да благодаря на тези, които помогнаха с подслон, храна и грижи! Бъдете здрави и благословени!", написа Любомира Василева в коментар под поста си. 


Самоличността на стопанката е установена, научи наш репортер. Тя ще бъде санкционирана за това, че не е чипирала кучето си. А то ще бъде подложено на тази процедура, която е задължителна.  


Припомняме още, че кастрацията е акт на отговорност и грижа за домашния любимец, както и  превантивна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани кучета и котки.


Собствениците на кастрирани кучета се освобождават от годишната такса по Закона за местните данъци и такси.


Очаквайте продължение по темата!   


Снимка: Мария Микова