Мартин Бонов  се самоопределя като скейтър по природа, програмист по образование и продуктов дизайнер по призвание. Занимава се с уеб дизайн и фронт-енд от 17 години. Когато прави първия си уебсайт е  на 16, а през следващите 15 години е разработил над 150 проекта.  А вече няколко  години развива и раширява своето студио – Kickflip, където заедно с екип разрешават сложни UX/UI проблеми и се стараят да подобрят живота на потребителите.
Запознахме се по време на публичното обсъждане на скей-зоната в градския парк в Ботевград.  Беше пристигнал специално от София и не криеше радостта си, че най-после в нашия град ще има специално място за любителите на скейта. Мартин Бонов преди осем години организира първото скейт-общество в Ботевград, дава и първите уроци на начинаещи.


Интервю на Димитрина Стамболова.

Пътят на едно момче от Ботевград до Kickflip.digital      /


Казвам се Мартин Бонов и съм от Ботевград. Познат на повечето като Марто - скейтъра.

Роден съм през 89-та година и съм отраснал в т.нар. Север, 14-ти блок. Както може би знаете, там няма детски площадки, баскетболни кошове, на места дори и улични лампи. Не знам как е в момента, но по това време беше страшно да се излиза навън, особено по тъмно. Следователно, прекарвах по-голямата част от свободното си време вкъщи. От ранна възраст бях много повлиян от брат ми и следвах неговите стъпки в избора на музика, игри и всичко останало. Тогава и проявих интерес към художествена литература, рисуване и проектиране на бордови игри.

На въпроса “Какъв ще станеш като пораснеш?” винаги съм отговарял с “компютърен аниматор” и общо взето е визията, към която съм се стремил винаги.
Навремето дори не знаех какво означава това. Но един ден открих компютърните игри. Все още си спомням като ме заведоха в първия компютърен клуб - това беше най-загадъчното и безгранично място за мен. Бързо се увлякох по игрите и технологиите.

Завърших 7-ми клас почти пълен отличник, само с една петица по алгебра. Не бях много добре по математика, тъй като не решавах задачи, даже да си призная, изобщо.. :)
Едно нещо знаех със сигурност - исках да се занимавам с компютри. Кандидатствах в УКТЦ (текущо ПГ по КТС) в Правец. Изкарах 3.00 на изпита и влязох на магия. Математиката така и не ми потръгна, за разлика от програмирането. Бях по-ангажиран в това да карам скейтборд, отколкото да решавам задачи.
Карането на скейт ме научи да живея на пълни обороти, да взимам премерени рискове и никога да не се отказвам от целите си - колкото и амбициозни да са те. Освен че ме изгради като личност, ми помогна да създам много приятелства, които са едни от най-силните и до ден днешен. Покрай това стартирах и български уеб форум за скейт и скейт клуб в Ботевград, благодарение на което се научих да правя уеб сайтове. С тези два проекта кандидаствах в две агенции в София. Докато повечето абитуриенти още изтрезняваха, аз започнах работа на деня след матурата. Наметнах една раница на гърба и потеглих на стоп към София. Явих се на двете интервюта, харесахме се, и започнах първата си работа като дизайнер на следващия ден.

Завърших УКТЦ с много добър успех, но вместо да продължа естествено към Технически Университет, се насочих към НБУ - само там имаха специалност за графичен дизайн и базата, от която се нуждаех. Явих се на последния изпит през лятото и започнах да уча паралелно с работата. През годините съм работил на пълен работен ден за няколко фирми, както и много на свободна практика. Често и заедно, в комбинация със следването.

През 2013-та година доста пътешествах и малко изнемогвах с работата. Тогава и реших, че имам нужда от някой да ми помага с работата, докато пътувам. Тогава стартирах собствено студио за дизайн Kickflip, което през годините изгради имидж на една от най-добрите бутикови дизайн агенции в страната.

Ако трябва да обясните работата си на едно дете, какво бихте му казали...?

Бих му казал, че създавам сайтове и приложения като тези, които използва всеки ден.
Това е за детето, на възрастен човек бих казал, че проектирам потребителското изживяване, изграждам дизайна на интерфейса и отговарям за това всичко да работи без грешка и по възможно най-лесния начин за потребителя.

Сериозно - какво означава продуктов дизайнер? Проектите, които разработвате? Ползите от тях?

Не мога да обобщя всички проекти под един знаменател, тъй като през годините имах възможността да работя по много неща, и то все различни. От разнообразни клиентски уеб сайтове, платформи и мобилни приложения, чак до софтуер за едноклетъчен анализ и ранна диагноза на туморни заболявания. Изпълнявали сме поръчки и за големи клиенти като Google, Adobe и VISA.

Продуктовият дизайн е много отговорна професия в днешно време, тъй като все повече услуги и покупки се предлагат онлайн. Имаме възможност да създаваме иновации във всяка сфера и наистина да променим живота на хората.


Пандемията и новите предизвикателства пред бизнеса, според Вас?

Мисля, че пандемията даде тласък на онлайн бизнеса и предостави много нови възможности за малки и по-гъвкави бизнеси, които могат да се адаптират. Промени много и начина на работа - все повече компании ще предлагат опция за работа от вкъщи, което е страхотно. Туристическата индустрия пострада най-много от това, но хората никога няма да спрат да пътуват и предполагам, че нещата бързо ще придобият нова форма.

 Накъде върви светът?

Много ми се иска да съм позитивен по въпроса, но истината е, че нещата не вървят на добре. Ледниците се топят, карбонът привършва, убиваме океаните, изсичаме горите и унищожаваме всичко по пътя си. А ние, хората, вместо да направим нещо по въпроса, създаваме вируси, взривяваме хора и се караме за паркоместа.

Ако не обърнем повече внимание на околната среда, ще имаме много по-сериозни проблеми от COVID, и то в близките няколко години. Мисля, че трябва да се радваме на въздуха, водата, свободата и природата, докато все още можем.

Вашият прочит на протестите в България и на други места? /От какво не са доволни младите хора на 21 век, какво искат да променят?/

Дълги години си носих патриотичната маска и твърдях, че нещата ще се оправят. Вече сме много информирани (въпреки медииното затъмнение) и знаем много добре какво се случва с парите и властта. Докато в други европейски държави президентът и министрите си ходят с колело на работа, при нас всички се крият в нелегални палати, бронирани коли и зад десетки охранители. Нямат смелостта да се разходят свободно по улицата, а твърдят, че ние сме ги избрали и, че работят в наш интерес.

Най-жалкото е, че проблемите не свършват с Борисов, Доган и Пеевски. Те са дълбоко заложени в психологията на много българи и ако продължават да са все така мързеливи, продажни и корумпирани - няма да се оправим. Никога.

Разбрах, че обичате да пътувате и да снимате. Вдъхновението от местата, които спират дъха...кои са те през Вашите очи?

През последните няколко години започнах да пътувам по-активно и да се занимавам с фотография. Снимам с фотоапарат, дрон и 360° камера, с помощта на които търся нови гледни точки дори на места, които са заснети милиони пъти. Може да видите повече в Instagram @mjbonov



Най-голям отпечатък в съзнанието ми остават природните забележителности - както в чужбина, така и у нас. Обожавам планината, морето и цялата флора и фауна. Хубаво ни е в България, но най-красивите и незабравими гледки, които съм виждал през живота си, са от националните паркове в Калифорния.

Къде е Ботевград във Вашето усещане днес?

Щастлив съм, че най-накрая си имаме истински кмет и общината започна да работи за хората. Ботевград има много потенциал, тъй като е близо до София и за разлика от повечето малки градове в България, има работа за всички. Забелязвам, че много млади родители се завръщат да отглеждат децата си в Ботевград. Паркът и градинките се пълнят, стартират нови бизнеси, отварят нови заведения. Това е страхотно.  

За какво мечтаете?

Мечтая за живот без алчност, завист, злоба и омраза. Искам да живея в общество, в което всички работят заедно и се подкрепят. И приятелите и роднините са по-важни от парите, имотите и вещите.
А също така, малко по-реалистично, за каране на сноуборд в Япония, дълъг ван трип в Щатите, сафари в Африка, свободно гмуркане с акули, китове и манти в Тихия океан.