14 нови случаи на коронавирус са регистрирани на територията на Община Ботевград, от които 10-11 само през изминалите два дни. 


Един е излекуват, един е хоспитализиран в Софийска болница, има и смъртен случай – мъж на 72 години от Трудовец. Той е бил с онкологично заболяване. Починал е в софийска болница. Там установили, че пациентът е заразен с COVID-19. При организиране на погребението са били взети съответните предпазни мерки. Семейството на починалия нямало да присъства, тъй като е било поставено под карантина.  


Основно семейства са новозаразените с коронавирус – мъже и жени на възраст между 35 и 67 години. Те са от Ботевград и Трудовец.


Епидемичната обстановка, свързана с разпространението на коронавирус на територията на Софийска област, е била обсъдена на регулярна среща в Областната администрация. На срещата са присъствали представители на общините и болниците в областта, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Александър Златанов и други.  


Въпреки че ситуацията на територията на София област не е притеснителна, средно по 4-5 новозаразени на ден във всяка община, контролът по спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 да бъде засилен. Това е било решено по време но вчерашната среща в Областната администрация.  


Инспекторите от РЗИ и Българската агенция по безопасност на храните започват засилени проверки за носене на предпазни маски в градския транспорт, магазините и други обществени сгради.  


През следващата седмица – в четвъртък, управители на болници, началници на спешна помощ и джипита в Софийска област ще се срещнат, за да стиковат действията си за хоспитализиране, ако се налага такова, на заразени с коронавирус в общинските болници, в случай, че капацитетът на ковид отделението в окръжна болница „Света Анна“ бъде изчерпан.