“Характерно е за благородния и великодушен човек да помага и да е от полза“, гласи една латинска сентенция. За щастие, действителността ни среща с такива хора. Те се притичват на помощ в трудни моменти, завяват своята съпричастност, желание и готовност за подкрепа. И не само на думи, но и с конкретни дела, които връщат доверието в доброто, зареждат околните с оптимизъм и им дават сили и кураж да се справят по-лесно с трудностите в ежедневието. 


Както казва нашият съгражданин Хюсеин Оралогул: “Преди всичко сме хора и трябва да си помагаме в това тежко ковид време.“. А той е именно такъв – великодушен, добронамерен, широко скроен човек, който се стреми да бъдe полезен на околните с каквото и както може. 


Хюсеин има собствен бизнес, налага му се през два-три дни да пътува за Турция. Преди да тръгне на път приема поръчки на нуждаещи се от медикаменти и мехлеми, като преди това ги съветва да се консултират или да изискват рецепта от личния им лекар. Не го прави с цел да печели за себе си, а за да услужи на хората. За чистите му намерения говори фактът, че купува за своя сметка лекарства на възрастни хора и хора в неравностойно положение. Те винаги са с предимство в неговия дълъг списък. 


Предпазните маски, които докарва от Турция, също раздава безплатно на хората, чакащи на опашки пред аптеки и магазини. А те посрещат този жест с известна доза недоверие, очаквайки в следващия момент да им поиска пари. Не за друго, а защото не са свикнали да получават каквото и да било даром, нито да получават нещо, което не са си заработили, заслужили или спечелили. Изненадата е повече от приятна, когато чуват думите на Хюсеин, който  настойчиво ги уверява: “Това е подарък за Вас, бъдете здрави и се пазете!“. 


Наскоро той закупил пет кислородни апарата, които да се ползват от деца на болнично лечение. До броени дни ще достави и допълненията към тези апарати. Такъв кислороден апарат възнамерява да предостави и на Дома за възрастни хора в Ботевград. 


“Много хора ми писаха, след като публикувах във Фейсбук снимки на кислородните апарати, че искат да се включат в дарението за болницата. Това показва колко добри хора живеят в нашия град, сподели Хюсеин Оралогул. Той разказа и още една случка за таксиметров шофьор, който го закарал до дома на възрастни хора, за да им занесе лекарства, и не му взел нито лев за услугата.


Не искам да ми казват “браво“, “евала“ и “ашколсун“, а да си помагаме един на друг. Апелирам към всички граждани да правят добро, а който има възможност - да подпомага нашата болница, както наскоро го направи и магазин “Чеканици“, предоставяйки на ковид отделението пресни плодове. Това е хубаво и добро дело, а най-голямата награда за него е, че си го извършил“, казва Хюсеин и отправя благодарност към всички лекари и медицински сестри, както и към всички хора, ангажирани пряко и косвено в борбата с COVID-19.


Хюсеин Оралогул е родом от Истанбул. Женен е за ботевградчанка и живее в Ботевград повече от 20 години. Тук са родени двете му дъщери, които в момента са студентки в Нидерландия. Но той вярва, че едни ден, след като завършат висшето си образование, ще изпълнят бащината заръка – да се върнат в България. 


По време на нашия разговор Хюсеин заяви, че милее за Ботевград, и че той е в сърцето му. Думи като “нашия град“, “нашата болница“, подкрепени с добри дела, са предостатъчни да ни убедят, че е напълно искрен и откровен човек.