Преди 14 години в музея с галерия се поставя началото на цикъл, посветен на млади таланти от Ботевград, припомни директорът на Исторически музей – Ботевград Рени Лазарова. Та прочете кратък текст на тогавашния уредник Димка Тодорова, която открива изложбата и представя гостуващия млад талант: “Тази вечер в началото на новата 2006 г. ние откриваме първата изложба от този цикъл на Савина Мантовска. По стечение на обстоятелствата тя е на едно младо дарование с ботевградски корени. Това е първа самостоятелна изложба на авторката. За нас ще бъде удоволствие да бъдем записани в началото на богата творческа биография на Савина, каквато искрено й желаем.


Накратко за нея можем да кажем, че започва да рисува от 5-годишна, като нейна първа учителка е известната графичка Румяна Койчева, позната и на ботевградската публика. Завършва Средно художествено училище по приложни изкуства, в момента е първи курс в Националната художествена академия, където изучава специалност “Графика“ при проф. Здравко Стоянов.”.


Рени Лазарова благодари на Савина Мантовска, че отново гостува в Ботевград, но вече натрупала богат житейски и професионален опит.


Завършила Национална художествена академия, Департамент за изящни изкуства, специалност “Графично изкуство“ в студиото на проф. Чуклев, проф. Стоянов и проф. Костова,  с магистърска степен и дипломна творба - "Птици в човешкия свят", която също е представена в изложбата. 


Младата художничка е участник в редица международни конкурси, между които са: Walter Koschatzky Kunst-Preis -  Виена, Австрия; IV Международен печат – Изложба, Истанбул, Турция; Mini Print International of Cadaques, Барселонa, Испания.


Приключила е илюстрирането на две книги - „Приказки и стихчета“ и „Бирлампар“, а работата върху следващите две продължава. 


Един от любимите й илюстратори е Libico Maraja. Именно неговите илюстрации събудили интереса й към рисуването.


Илюстрираната книга, която винаги ще помни, е „Приказка без край“ с илюстрации на Петър Чуклев. За нея тя е: “Специална книга със специални рисунки.“.


На въпроса: Коя книга мечтаеш да илюстрираш, тя отговоря: “Български приказки“ от Николай Райнов. Защото неговите приказки са като сънища.“.


Преди известно време Савина Мантовска изрисува стена в един от коридорите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Ботевград. 


През миналата година младата художничка взе участие и в спортния празник „Живей активно“. Под нейните напътствия и съвети малките участници рисуваха в Градския парк. А тази година изрисува стената на детската площадка в кв. „Васил Левски“, между блоковете 43 и 44.


В настоящата изложба в Исторически музей – Ботевград Савина Мантовска е подредила около 40 графики. Тя запозна гостите с техниката, която е приложила при създаването им. 


С откриването на днешната изложба ботевградският музей се включва в програмата на Община Ботевград, посветена на Дена на будителите, който отбелязваме на 1 ноември.