В навечерието на Деня на будителите Ботевград се раздели с Митрофан Велев – журналист, писател, поет, общественик. Той завърши своя земен път на 86 години. 


Поклонението ще се състои на 1 ноември в Дома на покойника при гробищния парк в Ботевград. Урната с праха му ще бъде положена на 40-ия ден от неговата смърт, съобщиха от семейството на починалия. 


Митрофан Велев е работил 30 години като главен редактор на в-к "Ботевградски пламък". Издава авторските си стихосбирки "Къщата и моят двор" и "Гневно мълчание". Негови стихове са публикувани в редица сборници. Някои от поетичните му творби  са преведени на руски, полски, румънски и есперанто. 


Носител е на орден "Кирил и Методий"- І степен, на почетен знак на Съюза на българските журналисти "Златно перо", на златен медал на Българския есперантски съюз. Член е на УС на Съюза на независимите български писатели.


В продължение на 48 години той бе начело на Литературен клуб "Стамен Панчев" - Ботевград. На 26 януари 2012 година се оттегли от председателското място поради здравословни проблеми и с мотива, че е време ръководството на клуба да се поеме от млади хора. Митрофан Велев получи признание от членовете, като всички единодушно подкрепиха предложението той да стане почетен председател на организацията.


Родният край и желанието да остави нещо след себе си бяха на пиедестал през целия му живот.


Поклон пред светлата му памет! 


Botevgrad.com поднася съболезнования на семейството на Митрофан Велев.