На пресконференция днес собственикът на ПФК Левски София адвокат Тодор Батков обяви официално, че сърбинът Ратко Достанич е новият старши треньор на "сините". Достанич ще замени досегашния старши треньор Емил Велев.

„Предполагам всички вече сте убедени, ситуацията е нормална, клубът продължава да се развива, така или иначе има някои важни неща, които искам да съобщя и съответно да отговаря на въпросите ви,” започна Батков.

„Досещате се, че има сериозни промени в спортно-техническото ръководство. От днес старши треньор е Ратко Достанич, добре познат на всички нас от трите си пребивавания в България. Специалист с авторитет, както в България и Сърбия, така и в Европа. Възпитаник на френската школа, оставил добри следи по време на пребиваването си в Левски като помощник,” представи Батков новия треньор.

„В треньорския екип има още две нови имена. Освен досегашните помощници Руслан Михайлов и Ясен Екимов, които остават, двамата нови помощници ще бъдат Владко Шаламанов и Драган Спасич – човек, на който той има пълно доверие и разчита на него, ние трябваше да се съобразим с това.”

„Също така взехме решение дубълът да бъде воден от Викторио Павлов. Предстои да обсъждаме и да решим кой ще води юношите набор `92, които от тази година имат лига. Има решение на УЕФА, предвид това, че ще има Европейско на 18-годишните.”

„Надзорният съвет, оглавяван от мен реши с благодарност да освободи Даниел Боримиров. Новият спортен директор е Георги Иванов, който трябва да съвместява възстановяване то тежка контузия.

Надявам се това да стане, Гонзо ще играе, докато иска. Втората промяна е, че Георги Иванов е избран и за член на Управителния съвет. Новото старо име в Управителния съвет е Емил Велев, който ще бъде главен мениджър и ще отговаря за международната дейност.”

„Купуваме скъпо, продаваме евтино. Затова бих разширил тази тема с факта, че нашата школа дава всяка година по минимум 20 добре подготвени футболисти, готови за професионален футбол. От които само един-двама получават шанс за изява в първия отбор.”

„Договорът, който подписахме с Достанич е за 2+1 години. Доверието е пълно към него. Надявам се това включване да има положителен ефект, на първо време емоционално, поне това показва практиката, а в близка перспектива това да се види и в играта. Няма да изневеряваме на стила, който се опитваме да популяризираме.

Играем открито и нападателно, имаме изпълнители за това. Не смятам, че селекцията е приключила, но на този етап привличането на Ортега е последното, което смятаме да направим. Не изключвам, ако празнуваме на 2-3 август, да има още нови.” „Аз съм доволен от работата на Емил Велев, той показа характер, пое отбора в тежък момент.

Отборът бе приземен след Тампере и след загубата от БАТЕ Борисов, с липса на мотивация, успя да овладее нещата, да се съвземе и да станем шампиони. Велев е човек, на който винаги съм разчитал и продължавам да разчитам, не случайно му предлагам този пост. Никога не съм му спестявал критиките, той е единственият треньор на Левски, който е бил прям към мен. Искам пред вас да помоля господин Достанич да приключим формалностите.”

Публиката на Левски е ретроспекция на българския народ днес. Ние българите днес сме много изнервени, нагледали сме се на малки правди, на безобразие около нас. Не виня публиката, недейте да смятате, че тя е факторът, който ме накара да направя тази смяна. Но не мога да не се съобразявам с нейното отношение и това, което се получи в първия официален мач, имайки предвид многото мачове които ни предстоят.

Искам да се обърна към публиката – с един апел – за кредит на доверие, неистова подкрепа, любов към отбора и повече търпение. Искам да се обърна и към единичните наши привърженици,които идват на стадиона, като на единствена изява, която е далеч от нормите и етиката. Искам да ги помоля по никакъв начин да не нарушават обществения ред по трибуните, защото новите правила на УЕФА за евротурнирите са ужасяващи.

Би било непростимо да бъдем дисквалифицирани при шансовете, които имаме. Искам да се обърна и към „доброжелателите” на Левски, които се опитваха да ме съветват какви промени да правя. Искам да кажа, че никой не може да бъде по-голям и по-висок от Левски. Левски ще го има след мен, след Гонзо, дай Боже да го има много векове напред. Никой не може да плаши Левски и президента на Левски с евентуални сътресения по трибуните, евентуални бомби и т.н. Няма да се поддам на диктата на няколко дребни наркопласьорчета.”