Инфекционистът поема всички пациенти с коронавирус в Инфекциозна болница


Доц. Атанас Мангъров се включва в битката с коронавируса, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след като посети Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център. На място Ангелов провери създадената организация за работа на двете структури.


"Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавирус. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност", съобщи министърът.


Самият доц. Мангъров, който е шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница, е поискал с писмена молба до ръководството на болницата да се ангажира с болните от COVID-19.


В София няма недостиг на легла. Продължават да се разкриват и нови легла, поясни министър Ангелов. "Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране", обясни министърът.


Той обаче изрази съжаление, че не навсякъде има разбиране. Министърът даде пример, че пред фургоните пред болниците, където се правят антигенни тестове, се редят и хора без симптоми. И подчерта, че те са предимно за хора със съмнения за COVID-19.


"Никой не може да ви каже какви са усложненията и в рамките на колко дни се проявят", подчерта още Ангелов.


Новината за Мангъров идва ден, след като вчера от АБВ обявиха, че инфекционистът ще участва днес в протест пред здравното министерство, организиран от партията с лидер Румен Петков. Митингът е срещу "неадекватните мерки и решения, които се налагат от управляващите във връзка с пандемията от COVID-19", съобщиха от партията.


Нови мерки влизат в сила от четвъртък


Обсъждат се нови мерки срещу Covid-19, които да влязат в сила от четвъртък, каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред медиите днес по време на посещението му в Инфекциозна болница и разположения там координационен център.


"Всички училища на територията на България, които са достигнали 20 процента заболеваемост, ще преминат на дистанционно обучение", каза министърът.


Все още не е взето решение дали учениците ще се върнат в класните стаи от 12 ноември, когато изтича наложената към момента мярка за дистанционно обучение. Обсъждат се варианти директорите, съобразно обстановката в училищата, да правят предложения към просветния министър за преминаване към обучение в електронна среда.


Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно с изключение на тези дисциплини, в които това е невъзможно например медицина, поясни проф. Ангелов.


Обсъжда се и "зелените коридори" дали да бъдат сутрин, или следобед -  8-10, 10-12 или 14-16 ч. , както и да се отнасят и за пациентите с хронични заболявания.


Министър Ангелов се надява, че няма да има злоупотреби с хроничните заболявания. Тези "зелени коридори" ще продължат да важат и за възрастните хора.


"Нощните заведения ще бъдат затворени на територията на цялата страната до края на месеца", каза още проф. Ангелов и уточни, че в цялата държава се предвижда да има вечерен час за работа на заведенията. А децата, които не ходят на училище, но посещават големи търговски центрове - да са само с придружител родител.


От днес вече има отворени COVID-сектори в ДКЦ-тата, увери министърът на здравеопазването.


"Всички граждани със симптоми за COVID-19 ползват тестове безплатно. Разходите, направени от лечебното заведение, се поема от Министерство на здравеопазването", добави той.