Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти, от Българския лекарски съюз заявяват:


• Самолечението е изключително опасно!


• Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма.


• Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.


• Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.


• Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.


• Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва  да се взема без консултация с лекар.


Българският лекарски съюз призовава гражданите, в случай, че имат симптоми, да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. “Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!“, апелират от съсловната организация на лекарите в България.