Освен танцов състав “Жар“ при Народно читалище “Н. Ракитин“ – с. Трудовец, лауреат на шестото издание на международния конкурс “Българска душа на Святата земя“ - Израел, който се проведе онлайн заради пандемията, е и Иванина Иванова от XI клас на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград. Тя участва в конкурсната програма с есе, озаглавено “България в моите очи“. То й донесе първо място в нейната възрастова група. 


Задачата на международното жури никак не е била лесна, тъй като е трябвало на прегледа и оцени 1 500 творби на претенденти за наградите в съответната възрастова група и направление “Детско и младежко творчество“ в конкурсната програма. 


Фестивалът „Българска душа на Святата земя“ обединява българите по света, съхранява българските корени, традиции и обичаи, интегрира българските общности по света и популяризира българската духовност и култура. Той съхранява културното наследство на България и Израел, представя творци във всички области на изкуството, които живеят в различни точки на света. 


Културното събитие премина под егидата на Цвика Брот - кмет на гр. Бат Ям – Израел. Организатор е Арт салон „Сели“, съвместно с общество „Димчо Дебелянов“. Фестивалът бе осъществен със съдействието на фондация „Незабравимата България“. 


“Да поздравим нашето талантливо момиче, което прославя името на нашата гимназия и нашия град по света! Да й пожелаем много успехи в нейните разностранни способности и изяви“, гласи поздравът към Иванина под публикацията за нейния успех, качена на страницата на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ в интернет. Там е публикувано и есето, което и донесе първото място.


Наградената творба можете да прочетете ТУК


Сн.: ppmg-botevgrad.bg