Имунизацията включва пет фази на целеви групи, първата ще е от 243 000 лекари и фармацевти


Министерският съвет прие националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който включва разделяне на страната на 6 района и пет фази на ваксиниране. За целта се създава национален ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението му. Щабът е оглавен от проф. Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.


Всеки един от определените шест региона има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


Планът е разработен от широк кръг специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз и др. като са използвани препоръките на СЗО и опита на редица държави като Германия, Франция, Англия и някои щати в САЩ.Той е съобразен с особеностите на българското здравеопазване, територия и инфраструктура, каза здравният министър.


В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти.


Ваксините у нас ще се прилагат веднага след разрешение от европейския регулатор.


За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена, подчерта Ангелов.


Пет фази за ваксиниране на българските граждани


В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, помомощник-фармацевти. Общо - 243 600 души.


Втора фаза - педагози, потребители на социални услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.


Трета фаза - служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ.


Четвърта фаза - възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.


Пета фаза - уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци.


Относно логистиката министърът обясни, че за хората от първата фаза ваксината ще стига до лечебните заведения. Ще се поставят на база списъци на хората, които желаят да бъдат имунизирани.


По отношение на специалистите в извънболничната и доболничната помощ, магистър и помощник-фармацевтите, денталните лекари и помощния персонал Ангелов уточни, че ваксинациите могат да се поставят от общопрактикуващите лекари. За хората, включени в третата фаза, здравните власти възнамеряват ваксината да достига до тях.


"Целият ресурс на държавата ще осигури и гарантира достъпа на всеки един български гражданин до ваксина", допълни проф. Ангелов


Шест региона за ваксинация


Всеки един от шесте района има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика.


Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;


Район 2 - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;


Района 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;


Район 4 - София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;


Район 5 включва Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;


Район 6 - Сливен, Ямбол и Бургас.


За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 - РЗИ - Велико Търново, за район 3 - РЗИ - Варна, за район 4 - Столичната РЗИ, за район 5 - РЗИ - Пловдив, за район 6 - РЗИ - Бургас.


Днес в "Булбио" ще бъдат инсталирани два хладилника за ваксините, а до края на деня такъв ще има в Столичното РЗИ. В събота се очаква поставянето на уреда и в РЗИ-Бургас.


Прилагането на ваксините ще се случва веднага след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. На този етап най-напреднали са две от ваксините, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


"Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но те остават доброволни", повтори експертът.


За прекаралите вече Covid-19 той препоръча да се ваксинират, защото все още не ясно какъв имунитет имат.


Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.


"Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации", добави още началникът му.


В състава на щаба влизат представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.


Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.


Само една област е извън червената зона


Област Кърджали е първата, която излиза от червената зона, съобщи доц. Ангел Кунчев. Той призна, че се забелязва подобрение на данните след въвеждане на новите мерки, но още е рано да се зарадваме. Все пак той изрази надежда, че скоро ще има положителни новини.


"За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим", посочи още доц. Кунчев.


Здравният министър разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.