Много са важни следващите 10 дни за спазване на мерките, още не е сигурно, че ще отворим детските градини от понеделник, призова здравният министър


За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в тази битка, която продължава да оказва натиск върху здравната система и която продължава да ни притиска. Това съобщи в началото на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


52 процента от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 процента. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград, каза още той.


Къде сме ние в пандемичната карта в Европа?


Емпидемичната ситуация в Европа е доста сложна. По показателя за 14-дневна заболеваемост България е на 9-о място в Европейския съюз с 554 на 100 000 заболели. На Балканите сме на трето място, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


По смъртност в ЕС обаче данните ни поставят на второ място.


"27,5 на 100 хиляди души население е смъртността. По този показател сме на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата бдителност", каза още проф. Кантарджиев.


В момента нямаме област в страната със заболяване над 1000 души - т.е. да е оцветена в черно, съобщи доц. Ангел Кунчев.


В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население. Във Враца се наблюдава плато, а в Габрово се повишават случаите. Толкова е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта, посочи здравният министър.


Тепърва предстои зимата, имаме нужда от всички хора в България, нека не се отказване по средата на пътя, остават само 10 дни, нека ги прекараме в партньорство, да загърбим политическите пристрастрия и да проявим разбиране към наложените мерки, призова още здравният министър.


По думите му към момента все още не се подготвя отваряне на детските градини и ясли.


"Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение - ще го вземем", заяви здравният министър, който сам преди няколко дни каза, че това е възможно.


"Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото", допълни той.


Според здравния министър недоверието в системата е много голямо. "Трябва да положим максимално усилия, за да върнем доверието в нея. Може би COVID-19 ни помогна в тази посока", каза той. И допълни: "Имаме амбицията да помогнем на всички лекари и професионалисти, които ще бъдат ангажиране с ваксинирането. Информацията да достига бързо до тях, за да не се налага те да четата и да търсят. Когато имаме такова решение, ще го оповестим".