В общинската администрация е постъпило искане от управителя на МБАЛ Ботевград д-р Иван Багелейски  за закупуване на подвижен рентген, от който лечебното заведение има належаща нужда. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на днешния редовен брифинг с местните медии.  


„Доколкото бях информиран, старият подвижен рентген е от самото начало на създаването на лечебното заведение. Той е и физически , и морално амортизиран. Разбира се, преценихме, без много колебание, че това е една належаща нужда, инвестиция, която трябва да се направи в нашата болница“, обясни той. 


Общината ще се отзове с готовност на искането, отправено от д-р Багелейски. От своя страна кметът Иван Гавалюгов е внесъл в Общинския съвет докладна за отпускане на средства от общинския бюджет за закупуване на нов мобилен рентген. Той изрази увереност, че общинските съветници ще подкрепят предложението. 


„Ръководството на МБАЛ си е направило проучване за това какъв точно рентген е необходим. Срокът за доставка е изключително кратък. Затова още в рамките на месец януари 2021 год. медицинската апаратура ще бъде доставена и пусната в употреба.  Необходимата сума за закупуване на рентгена е в размер на 114 000 лв.“, съобщи още Иван Гавалюгов. 


Мобилният рентген ще дава възможност направените снимки да се изпращат веднага на компютъра на лекаря, назначил съответното изследване.