В началото на учебната година инспекторът от Детска педагогическа стая  Петко Петков, секретаря на МКБППМН Лазар Василев и младши районния инспектор Лазар Петков посетиха всички училища в общината и изнесоха пред учениците беседи, касаещи насилието, проблемите, свързани с нарушения на обществения ред, спазване на нормативните уредби, кражбите и други противообществени прояви. Тогава пред учениците от училищата в селата беше обещано, че ще бъдат проведени поредица от състезания по футбол за момчетата и по народна топка за момичетата.
Началото на тази инициатива “Силни без насилие” беше поставено в с.Малки Искър. Там се срещнаха  децата от 5 –ти до 8-ми клас от училището–домакин  “Георги Бенковски”и съперниците им от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Брусен.
Момчетата премериха сили в игра на футбол, а момичетата – на народна топка. Състезанието е част от превантивната дейност на Местната комисия и е насочено срещу агресията в учебните заведения, на улицата и на обществени места. На участниците в игрите и мощно подкрепящите ги агитки бе разяснено, че спортният терен е идеалното място да покажат силите и възможностите си, без да се стига до грубости, дразнене и дори до побой между състезателите и учениците от двете училища.
От тази гледна точка на състезанието трябва да се гледа като на фактор, който обединява децата помежду им, а не да се стига до противопоставяне на училищата едни на други. Затова победители бяха отборите и на двете училища, които получиха  грамоти и различни други награди.
Топките за двата отбора бе подсигурил председателят на Комисията за младежта и спорта при Общински съвет – Етрополе Димитър Хаджиев. Връчвайки ги на капитаните, той обеща да съдейства най-добре представилите се през годината футболисти да бъдат включени в новосформираната школа за млади  таланти “Христо Стоичков”. От името на обществените възпитатели към МКБППМН на децата бяха раздадени лакомства. 
Състезанието “Силни без насилие” ще продължи със срещи по футбол и народна топка между училищата в Лъга и Лопян.
Снимки: Бистра Александрова