Във времето когато учениците и младите хора след училище имат толкова много свободно време, което се чудят как да запълнят, командосите от Етрополе уплатниха в занимания цялото лято.
След летния лагер на морето, от 14 до 25 август бяха на републиканския високопланински лагер в м.Кокалското в Етрополския Балкан. Лагерът е организиран по програмата „Млад командос” на Асоциацията „Български командоси”. В него взеха участие тинейджери от София, Пловдив, Етрополе и за първи път и от Ботевград.
По време на лагера младежите се обучаваха да оцеляват в условията на горска местност. Научиха се да правят заслон, палатки от подръчни средства, да си приготвят храна от даровете на природата, да си добиват вода. С примитивни въдици дори наловиха 3 килограма риба от планинската река, от която приготвиха вкусна рибена чорба. Разнообразен  по вкус и съдържание беше и чаят от горски плодове и билки. Приготвиха си яхния от буков желад Знаят вече как да преодоляват препятствия, да оказват първа помощ на пострадали хора. Вече имат и по-добър мерник при стрелбата.
В следобедите се провеждаха състезания по волейбол, футбол, баскетбол и дартс /хвърляне на стрелички в цел/.
Лагерът завърши със състезания по преодоляване на препятствия, стрелба с въздушна пушка, хвърляне на граната в цел, забиване на пластини, движение по азимуд.
Безапелационно първото място спечели отборът на Етрополе, следван от тези на Пловдив и София. Наградите връчи заместник-председателят на Асоциацията „Български командоси” м-р инж.Васил Христов.
На състезанията присъстваха родителите на младите командоси.
Тази инициатива ще продължи и през следващата година при по-високата ІІ степен на обучение.
В момента отборите се готвят за Републиканското състезание, което ще бъде на 7 септември в гр.Чирпан.