В първия ден на новата 2021 г. изтича валидността на близо 10 хил. годишни електронни винетки за леки автомобили, а през януари и февруари на над 800 хил. Всеки водач може да провери докога е валидна винетката на управлявания от него автомобил на сайта www.bgtoll.bg чрез бутона „Проверка на винетка“.


За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв.,а седмичната - 15 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 10 лв. Тя беше въведена на 1 януари 2019 г. при старта на електронната система за таксуване при използването на републиканската пътна мрежа. Тогава беше осъществен и преходът от хартиен стикер към електронна винетка.


Валидността на е-винетките може да се провери на сайта www.bgtoll.bg, през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация всеки може да получи информация за крайния срок на винетката, независимо откъде е купена – от търговски обекти на АПИ или в търговската мрежа на партньорите й. При проверка на валидността й чрез терминал за самообслужване, потребителите напълно безплатно могат да получат разписка с датата и часа на нейното изтичане. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато е-винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.


Е-винетка може да бъде купена чрез каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ – на сайта www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както и на каса на основните гранични контролно-пропускателни пунктове – ГКПП „Калотина“, ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“, ГКПП „Силистра“, ГКПП „Илинден“, ГКПП „Гюешево“ на Дунав мост – Русе и Дунав мост – Видин, или в 27-те областни пътни управления в страната.


Друга възможност е чрез партньорската мрежа на АПИ чрез сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“ и ОМВ, а също и чрез терминалите “Cashterminal” в мрежата на “Интеркапитал груп”.


Системата за купуване на електронни винетки позволява с помощта на един банков превод фирмите да купуват до 100 електронни винетки с различен срок на действие. Целта е максимално улеснение на фирмите с голям автопарк.


Електронната система позволява покупка само на една е-винетка за един автомобил за определен период от време. При опит за купуване на е-винетка за срок, който повтаря частично или напълно такъв, за който вече има платена такса, на екрана на устройството (компютър, мобилен апарат или терминал за самотаксуване) се изписва надпис, който предупреждава за това.


Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.


Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.


При установено нарушение – липсваща е-винетка, специализираните мобилни екипи на НТУ предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да продължи спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили е 70 лева за автомобил с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. Тя може да бъде платена само чрез POS терминали на място при мобилните екипи.


Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, трябва да плати стойността на най-евтината винетка за автомобил, която е уикенд винетката. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта, а компенсаторната такса трябва да се плати в рамките на 14 дни.


В случай, че в 14-дневния срок не постъпи плащане, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което водачът на пътното превозно средство дължи глоба от 300 лева. Ако нарушителят плати компенсаторната такса при установяване на нарушението или в срок от 14 дни от съставяне на акта за установяване на административно нарушение, то той се освобождава от административно-наказателна отговорност и не му се налага глоба.