След няколко часа старата година ще е минало. Тя си отива, белязана от пандемия, социална изолация, страх от разпространяваща се зараза COVID-19. Неизбежно коронавирусът засегна и нашата община. Официалната статистиката показва, че 2% от местните жители са се “сблъскали“ с него. Данните сочат, че от началото на пандемията до момента броят на заразените е 697. От тях: 370 жени и 327 мъже. Възрастовият диапазон на диагностицираните е много широк – от 7 до 97 години. 


От началото на пандемията до крaя на октомври диагностицираните с ковид в община Ботевград наброяваха около 100 човека. Всички останали – до 697, са регистрирани през ноември и декември.  


Случаите на заразени с коронавирус в Ботевград са 446, следват Врачеш със 110, Трудовец – 59, Скравена – 32, Литаково – 19, Новачене – 13. Единични са случаите на COVID-19 в малките населени места.  


Излекувани са 556 души. Броят на починалите, вследствие на усложнения от коронавирусната инфекция, е 43.


Първият пациент в Ковид отделението на ботевградската болница бе приет на 27 октомври. От тогава до сега в това отделение са постъпили общо 122-ма пациенти. От тях: излекувани – 90; починали – 18; преведени за интензивно лечение на друго място – 3-ма души. 


Към вчерашна дата – 30 декември, броят на хоспитализираните в ковид отделението е 11.


В началото на пандемията ковид отделението разполагаше с 12 легла, към момента те са 23. 


С помощта на Община Ботевград и дарители бе подпомогната дейността на болницата с медицинска апаратура и предпазни средства. Първоначално бяха закупени 6 броя пациентски монитори за наблюдение на жизнените показатели, 6 броя едноканални перфузори за контролирани автоматични вливания на лекарствени средства и електролитни разтвори.  В МБАЛ Ботевград бе обособено помещение за изследвания на пациенти за коронавирус преди да бъдат хоспитализирани. За ремонта и оборудването бяха отпуснати 17 000 лева от общинския бюджет. Общината закупи и антигенни тестове за медицинския персонал. 


На вчерашното заседание на Общинския съвет кметът Иван Гавалюгов внесе две докладни за отпускане на средства за МБАЛ Ботевград: 114 000 лева за нов мобилен рентген и 12 000 лева за монтаж на тръбна линия и кислородни дози с ротаметри с овлажнители. Общинският съвет подкрепи предложенията.