От няколко дни болните от сезонен грип и ковид-19 се увеличават, съобщиха от ботевградската болница. Симптомите са болки в гърлото, суха дрезгава кашлица, отпадналост, температура. При някои случаи протича и със стомашно-чревни разстройства и повръщане. 


От 3 октомври бе отворен имунизационния кабинет в болницата. Здравното заведение разполага с новата вариантна ваксина Комирнати Омикрон. Ваксината е еднодозова и от 30 микрограма. Тя е препоръчителна за лица над 60 години с хронични заболявания, сърдечно-съдови, диабет, както и за медицинския персонал, и хората, които работят в големи колективи. 


Ваксината е безплатна. Желаещите да се ваксинират трябва да се запишат на телефон 0723/69 401. Имунизационният кабинет в болницата работи всеки вторник от 13 до 14 часа, но при записани повече желаещи, може да работи и в други дни от седмицата. 


Едновременно с ваксината против ковид-19 може да се постави и ваксината срещу сезонния грип, казват лекари. Тя се поставя на различни места – едната на лявата, другата на дясната страна. 


Ваксината срещу ковид може да се постави и на деца над 12-годишна възраст. При по-малките дозата трябва да бъде 10 микрограма. 


Засега от РЗИ няма допълнителни указания за въвеждане на мерки срещу разпространението на ковид-19.