След като повече от 20 години огромната и модерна сграда на Младежкия дом в Ботевград пустееше и бе превърната в склад, от началото на 2021 г. в нея ще заработи Център за обществена подкрепа. По този проект, спечелен от общината през м.г., с над 1 милион лева бе ремонтиран един от етажите на сградата. Впоследствие бе спечелен и друг проект - за финансиране дейността на Центъра за обществена подкрепа и в момента се очаква да започне набирането на персонал.


С този проект на практика стартира и процесът на съживяване на Младежкия дом.


Идеята е сградата да се превърне в място за провеждането на различни събития и да стане място за дейността на различни клубове по интереси - танци, йога, тайбо и много други. Досега повечето от тях ползваха под наем физкултурните салони на училищата, но заради пандемията това стана невъзможно.


„Надяваме се през януари да внесем за одобрение в общинския съвет проекта за новата функционалност на Младежкия дом. Той предвижда пространството на кино-салона да бъде разделено на две нива, всяко с площ от по около 400 кв. м. Освен това залите дават възможност с временни прегради да стават по-малки, когато е нужно. Експерти обследваха и доказаха, че конструкцията на сградата позволява това - коментира кметът Иван Гавалюгов.


Тепърва ще стане ясно какви средства за нужни за трансформацията на сградата и как общината ще ги осигури.


„Убеден съм, че сградата на Младежкия дом отново ще стане използваема от хора от различни възрасти и с различни интереси“ - коментира Иван Гавалюгов.