До 22 януари са обработени всички подадени заявления, включително и декемврийските, по новата мярка „Запази ме“, по която се изплащат по 24 лева на ден на работници и служители от затворени обекти – ресторанти, кафенета, хотели и други, заради пандемията от COVID-19. Така че до края на този месец ще бъдат преведени средствата по сметките на работещите в този сектор. Не става дума за забавяне на парите, тъй като знаем, че месечното възнаграждение за декември се получава в края на януари. Това съобщи на днешния брифинг с местните медии Боряна Рускова - директор на Дирекция „Бюро по труда“ – Ботевград. От мярка 24 лева на ден са се възползвали 61 работодатели от региона, който се обслужва от Дирекцията, а това са общините Ботевград, Правец и Етрополе, за 274 работни места. Изплатените средства на работниците възлизат общо на 150 000 лева. 


По другата мярка за подпомагане на работодатели - 60/40, Дирекция „Бюро по труда“ е изплатила между 7 500 000 и 8 000 000 лева. Парите са превеждани навреме на работодателите, за да запазят работните места в своите предприятия. Най-много работодатели са се възползвали от мярката през първото тримесечие  - от март, когато започна пандемията, до юни – общо 48 с 3 500 работни места, през следващото тримесечие – 19 работодатели с 2 850 места, а за последното – 32-ма със 799 работни места. Това съобщи още Боряна Рускова.  


По мярката „Заетост за теб“, която не е толкова популярна, са реализирани 20 безработни лица, наети отново на работа за 6 месеца, като ангажиментът на работодателя е да осигури несубсидирана заетост за период от 3 месеца. Ако той е доволен от наетото на работа лице, може да продължи трудовото си правоотношение с него.   


Седем работодатели от хотелиерския бизнес са кандидаствали по мярката, определена с Решение №429 на Министерски съвет. По нея се предоставя възможност за запазване на трудовата ангажираност на наети и самоосигуряващи се лица. 


Заради голямата натовареност на Агенцията по заетостта, Дирекция „Бюро по труда“ - Ботевград е обработила и постъпили заявления по ПМС за 24 лева на ден от други населени места в страната –  на 20 работодатели за общо 190 работни места. 


„Няма неизплатени средства по подадени заявления при нас за финансова помощ“, категорична бе г-жа Рускова.  


Директорът на Бюрото по труда разясни, че постановлението за помощта от 24 лева има нова визия, като за тези средства ще могат да кандидатстват и работодатели, които не са се възползвали до този момент. От месец януари ще бъде преизчислена по друг начин базата за изплащане на финансовата помощ. Реално в хотелиерския сектор ще получат повече пари за януари, отколкото са получили за декември 2020 год. - 75 на сто от осигурителния си доход за месец октомври 2020 год.  


Продължава и подпомагане по мярката 60/40, като ще се кандидатства на тримесечие. Одобрените работодатели ще съобщават с писмо, че искат да продължат своята компенсация, но важното е да докажат, че имат спад на оборота – поне 20 на сто през януари 2021 год. спрямо януари 2020 год. Новите работодатели нямат право да кандидатстват за минал период, разясни директорът на Бюрото по труда. 


„Ако трябва да обобщя, антикризисните мерки за държавна подкрепа за запазване на работните места смекчават риска от увеличаване на безработицата. Към края на миналата година равнището на безработицата в региона е 6,1%. В сравнение със същия период за 2019 год., когато е било 6%. Увеличението с  0.1 пункт е незначително, въпреки че през 2020 година имаме две затваряния заради пандемията“, заяви Боряна Рускова. По нейни думи, през миналата година в Бюро по труда – Ботевград са регистрирани над 3 200 безработни, като от тях 2 600 са устроени на работа на първичния трудов пазар. Тя благодари за усърдната работа както на колегите си от посредническия отдел и от отдела по антикризисните мерки, така и на работодателите, възползвали се от мерките за запазване на работните места.


В Ботевград равнището на безработицата е едно от най-ниските в Софийска област -  4.9%. То е под средното за страната – 6,7%. Към момента за нашия регион най-висока е безработицата в община Правец  - 11%, но тя е по-ниска в сравнение с миналата година – 14%, за Етрополе – 6,2%.


Въпреки икономическите трудности, предизвикани от пандемията, местни фирми търсят работна ръка. Сред тях са „Сенсата“, „Теда М“, „Сименс“ в Правец и други по-малки, съобщи в заключение директорът на Бюрото по труда в Ботевград.