Изискването е регламентирано в Наредба №7 към Закона за устройство на територията. Там е въведена класификацията на селищата - малки, средни и големи градове. Ботевград попада в категорията малък град и разрешеното в него строителство е на сгради до 15 метра, което означава 5 етажа.


„Много пъти са ми задавали въпрос защо след като в града вече има сгради по на 9 и 10 етажа, сега да не може да се строи повече от 5 етажа. Всички те обаче са построени преди влизането на Закона за устройство на територията и въведената класификация на селищата. Те са строени при други правила на застрояването.“ - коментира главният архитект Георги Джотолов.


„Сгради само до 5 етажа всъщност отговаря на структурата на града. Имотите не са толкова големи, а от друга страна преобладава търсенето на имоти за индивидуално жилищно застрояване“ - коментира още арх. Джотолов. Според него високите сгради са оправдани в големите градове, където имотите са скъпи, има голямо търсене и инвеститорът може по-бързо да върне вложените пари.